Politie gaat preventief fouilleren bij aanmeldcentrum Ter Apel (update)

Politie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze zomer
Politie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze zomer © ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde roept het gebied rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel uit tot 'veiligheidsrisicogebied'. Dat betekent onder meer dat de politie daar preventief mag fouilleren. De maatregel gaat per direct in en duurt tot nader order. Ook wordt het cameratoezicht verscherpt.
Met de maatregelen die in elk geval tot 1 oktober gelden wil Velema een einde maken aan de onrust voor de poort van het aanmeldcentrum. Daar breken de laatste tijd geregeld opstootjes en vechtpartijen uit onder de asielzoekers die buiten moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn voor een gesprek met de vreemdelingenpolitie of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
'Hooligans moeten we aanpakken'

Velema: 'Dit is een lapmiddel'

Burgemeester Velema noemt de maatregelen in een toelichting 'een lapmiddel'. 'Het hele proces moet beter. Met name de laatste periode is er helemaal geen doorstroming. Ook de crisisopvang hapert. Dat geeft onzekerheid. Niemand werkt momenteel efficiënt. We willen nu rust creëren, zodat iedereen zijn werk kan doen.'
Het hele systeem stokt
Jaap Velema - Burgemeester Westerwolde
Velema wijst nadrukkelijk naar de landelijke politiek in Den Haag om ervoor te zorgen dat de doorstroming in het asielproces weer op gang komt. 'Het hele systeem stokt. We hebben de afgelopen twee weken ook veel meer incidenten gehad. Men moet nu heel snel ergens noodopvang regelen voor asielzoekers. Mensen kunnen dan geregistreerd worden door IND en COA en op afspraak naar Ter Apel. Dat geeft rust in het systeem, zekerheid voor de asielzoeker en brengt hopelijk ook de veiligheid terug in Ter Apel.' De overlastgevers werden door Velema 'hooligans' genoemd.
Burgmeester Jaap Velema
Burgmeester Jaap Velema © Tristan Braakman/RTV Noord
Als de maatregelen niet het effect hebben waar de gemeente op hoopt, zijn volgens Velema in samenspraak met Veiligheidsregio Groningen aanvullende maatregelen mogelijk. 'Een mogelijkheid is dan een noodverordening, waardoor we de zaak kunnen afsluiten en je alleen nog maar op afspraak in Ter Apel terecht kan.'

Maatregelen genomen ter bescherming kwetsbaren en personeel

De maatregel wordt genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, de politie en de veiligheidsregio. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden.
De recente onrust was voor het Rode Kruis afgelopen zondag aanleiding om het servicepunt bij het aanmeldcentrum te sluiten. De hulporganisatie vond de situatie te onveilig worden voor de medewerkers op de hulppost. Die is inmiddels verplaatst naar een andere plek op het terrein voor het aanmeldcentrum, maar het is nog niet bekend wanneer die weer opengaat.
Wat is preventief fouilleren?
Preventief fouilleren houdt in dat de politie in een bepaald gebied mensen mag controleren op het bezit van wapens en andere verboden goederen. De burgemeester besluit of de maatregel nodig is, maar het Openbaar Ministerie moet daarvoor wel toestemming geven.
Dit bericht is aangevuld met quotes van burgemeester Velema