Verder vullen gasbergingen heeft geen gevolgen voor gaswinning Groningen

De gasberging in Grijpskerk
De gasberging in Grijpskerk © ANP
Het verder vullen van gasberging Bergermeer in Noord-Holland heeft geen gevolgen voor het Groningenveld. De vulling van de berging komt 'uit de markt', laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten.
De gaswinning in Groningen blijft gelijk en zal volgens plan verder worden afgebouwd.

Kabinet trekt portemonnee

Het kabinet wil de gasberging Bergermeer veel verder vullen voor het komende winterseizoen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het doel gaat omhoog van 68 procent naar negentig procent. Ook wordt er gekeken of de gasopslag in Norg verder gevuld kan worden. Om dat te bereiken is een extra subsidiebedrag van 210 miljoen euro beschikbaar, meldt energieminister Rob Jetten.
Gezien de hoge gasprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is het voor energiebedrijven niet aantrekkelijk om nu gas in te kopen en op te slaan. Zij lopen het risico dat gas in de wintermaanden met verlies te moeten verkopen. Daarom stelde het kabinet eerder al een subsidie beschikbaar om bedrijven te verleiden de gasberging toch te vullen.

Mogelijk extra vulling Norg

Van die eerdere regeling bleef een bedrag van tweehonderd miljoen euro over, dat nu alsnog wordt ingezet. Daarnaast komt nog eens tien miljoen euro beschikbaar. De kosten van de regeling worden via een extra heffing doorberekend aan de gebruikers. In Bergermeer wordt gas opgeslagen dat gebruikt wordt in met name de industrie.
Het kabinet werkt daarnaast aan een regeling waarmee de gasopslag in Norg verder kan worden gevuld. Nu is daar ruim tachtig procent van de opslagcapaciteit in gebruik, waarmee het oorspronkelijke doel is gehaald. Eerder deze week bleek dat Gasterra, de handelstak van de NAM, aanvullende financiële voorwaarden stelt aan het opslaan van nog meer gas.

'Prijzen blijven hoog'

In Norg en ook in de kleinere berging in Grijpskerk wordt gas opgeslagen dat geschikt is voor gasfornuizen en verwarmingsketels bij mensen thuis. Door een grotere voorraad aan te leggen wil het kabinet zorgen voor een extra buffer om eventuele tegenslagen op te vangen, bijvoorbeeld een extreem koude winter.
'Qua voorraad staan we er als Nederland goed voor', zegt Jetten. Ook als het erg koud wordt en de aanvoer uit Rusland stilvalt is er genoeg om de winter door te komen. Maar de zorgen over de energieprijzen blijven groot. 'Want die prijzen zullen voorlopig hoog blijven en dat raakt huishoudens en bedrijven fors.'