Hulppost Rode Kruis bij aanmeldcentrum Ter Apel gaat maandag weer open

Het Rode Kruis-servicepunt
Het Rode Kruis-servicepunt © Marten Nauta/RTV Noord
Het Rode Kruis heeft besloten de hulppost bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel aanstaande maandag weer open te doen. Een bewaker gaat toezicht houden om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers veilig hun werk kunnen doen.
De hulppost werd begin deze maand geopend. Naast medische verzorging kunnen de asielzoekers, die buiten voor de poort van het aanmeldcentrum moeten wachten, er ook terecht voor informatie.

Trailer verplaatst

Afgelopen zondag werd de post gesloten nadat een vechtpartij onder de asielzoekers was uitgebroken. Het Rode Kruis vond de situatie voor de medewerkers te onveilig worden. De trailer, met daarin de hulppost, is overigens inmiddels verplaatst naar de rand van het terrein, zodat die beter bereikbaar is voor zowel de hulpverleners als de asielzoekers die hulp nodig hebben.

Cameratoezicht en preventief fouilleren

Het is de laatste weken onrustig bij het aanmeldcentrum. Geregeld breken er opstootjes en vechtpartijen uit. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde maakte vrijdag bekend in te grijpen. Vanaf nu mag de politie in het gebied voor het aanmeldcentrum preventief fouilleren. Dat houdt in dat mensen zonder concrete verdenking mogen worden gecontroleerd op het bezit van wapens en andere verboden goederen. Ook komt er extra cameratoezicht.

Opgelucht

Het Rode Kruis verwelkomt de maatregelen van Velema, meldt de organisatie in een persverklaring: 'Het Rode Kruis is opgelucht dat het weer mogelijk wordt om EHBO te verlenen en een luisterend oor te bieden aan de mensen die eigenlijk een dak boven het hoofd verdienen.'