Parcours blijkt te lang: startstreep 4Mijl wordt 3.27 meter opgeschoven

De kronkel in de weg ter hoogte van de Zuidelijke Ring
De kronkel in de weg ter hoogte van de Zuidelijke Ring © Jan Been/RTV Noord
Zondag 9 oktober is het weer zover, dan wordt de 4Mijl weer gelopen. Elk jaar doen duizenden sportievelingen mee aan het hardloopevenement van Haren naar de Vismarkt in Groningen. Die rennen, als het klopt, exact 6437 meter.
Om dat zeker te weten moet het parcours eens in de vijf jaar opnieuw worden gemeten. Dat gebeurde zaterdag, in alle vroegte.

Metertje aan de fiets

Om half zes, toen het nog donker was, troffen Henk van der Meer van de 4Mijl en Martien Baars van de KNAU elkaar bij de Zuiderbegraafplaats in de stad. Daar, aan de Hereweg, is een stuk van precies driehonderd meter uitgezet.
‘Het is een geijkte afstand’, zegt Van der Meer. Baars fietst het stuk vier keer. Aan de as van zijn voorwiel zit een metertje. Elke tik van het metertje is negen centimeter, vertelt hij. Nadat de gegevens in een schrift zijn genoteerd, fietst Baars naar de start aan de Kerklaan in Haren.
4Mijl-parcours blijkt 3.27 meter te lang
Daar manoeuvreert hij het metertje precies boven de startstreep. Als daar opnieuw de gegevens zijn opgeschreven zet Baars de sokken erin, begeleid door een jurylid van de 4Mijl en twee verkeersregelaars op de motor. In de auto achter het kwartet vertelt Van der Meer dat de parcoursmeter de ideale lijn volgt die de lopers ook afleggen.
De toplopers nemen altijd de kortste weg en die legt de parcoursmeter ook af
Martien Baars - KNAU
‘De ene keer is dat midden op de weg, soms is dat links of rechts aan de zijkant van het parcours. Het hangt af van de bochten. De toplopers nemen altijd de kortste weg en die legt de parcoursmeter ook af. De verkeersregelaars zorgen ervoor dat hij dat veilig kan doen. Daarom zijn we ook zo vroeg, want dan is er nog weinig verkeer.’
Alles loopt gesmeerd, alleen bij de zuidelijke ring in Stad is het even zoeken naar de kortste weg. Vanwege de werkzaamheden aldaar ligt er een kronkel in de Hereweg. Baars slingert zich er behendig doorheen en vervolgt zijn route helemaal aan de linkerkant van de weg.

Vroege automobilisten moeten even stoppen

De verkeersregelaars laten vroege automobilisten even stoppen om ervoor te zorgen dat de parcoursmeter ongehinderd verder kan. Op het Herewegviaduct fietst Baars weer op het midden van de weg. Een enkele automobilist, een krantenbezorger en studenten die van een KEI-feest in de stad komen zijn getuige van de meetoperatie.
Via het Hereplein en de Herestraat komt Baars bij de bekende bocht richting Vismarkt. Daar, op die Vismarkt, is het al een drukte van belang. Marktkooplieden zijn bezig hun kramen op te bouwen.

Kramen midden op de weg

Die staan midden op de weg en verhinderen dat de parcoursmeter de laatste vijftig meter de ideale lijn kan volgen. Lopend naast zijn fiets legt Baars de laatste meters naar de finish af. Marktkooplieden kijken er geamuseerd naar en vragen aan de man van de Atletiek Unie ‘wat e ant doun is?’
Henk van der Meer wijst Baars op de eindstreep op de Vismarkt
Henk van der Meer wijst Baars op de eindstreep op de Vismarkt © Jan Been/RTV Noord

Verplichting van de KNAU

Baars legt uit dat het meten van de afstand een verplichting is vanuit de KNAU. Elke vijf jaar opnieuw moet dat gebeuren.
En zegt hij: ‘Het meten van hardloopparcoursen gebeurt altijd op zondagochtend, maar morgen ben ik verhinderd, daarom doen we het nu.’
Het parcours is drie meter en zevenentwintig centimeter te lang
Martien Baars - KNAU
Nadat opnieuw de cijfers op het metertje aan zijn voorwiel zijn opgeschreven klapt Baars zijn laptop open en voert hij de gegevens in. Gezeten op een bankje op de Vismarkt heeft hij enkele minuten later de uitslag al. ‘Het parcours is drie meter zeventig te lang.’

Definitieve uitslag

Maar deze uitslag is een voorlopige, want Baars fietst terug naar de Zuiderbegraafplaats en legt nog vier keer hij geijkte stuk van driehonderd meter af. Pas dan kan hij de definitieve uitslag bekend maken. ‘Drie meter en zevenentwintig centimeter te lang’, zegt hij.
Henk van der Meer van de 4Mijl is tevreden. De meting is vlot en zonder ongelukken verlopen.
‘Ik vermoed dat door de kronkel in de weg bij de zuidelijke ring het parcours iets langer is geworden. Daar had ik eigenlijk stiekem ook al een beetje rekening mee gehouden. Nu weten we de exacte afstand en dat betekent dat we de startstreep in Haren moeten opschuiven.’

Geruststelling

Voor de lopers die moeite hebben met de laatste zware meters is dat een geruststelling, die drie meter zevenentwintig centimeter meter te veel blijft ze bespaard.