IJsselmeerwater legt lange weg af naar Westerwolde en de Veenkoloniën

De inlaat bij Tacozijl die twintig kuub water per seconde kan doorlaten
De inlaat bij Tacozijl die twintig kuub water per seconde kan doorlaten © Jan Been/RTV Noord
Het is al lang droog en warm, en als gevolg daarvan is er een grote behoefte aan water. In onze provincie zitten vooral de Veenkoloniën en Westerwolde te springen om water. Daar wordt in voorzien door water uit het IJsselmeer te halen en naar Groningen te pompen.
Wetterskip Fryslân helpt daarbij en dat gebeurt onder meer vlak bij Lemmer. Aan de boorden van het IJsselmeer bij Tacozijl staat zo’n inlaat, zoals het in waterschapsjargon heet.
IJsselmeerwater legt lange weg af naar Westerwolde en de Veenkoloniën

Twintig kuub per seconde

‘We hebben drie van deze inlaten, deze bij Tacozijl is er één naast het bekende Woudagemaal’, zegt Henk Flikkema van Wetterskip Fryslân. ‘Deze inlaat bij Tacozijl kan twintig kuub water per seconde vanuit het IJsselmeer de boezem van het wetterskip laten binnenstromen. Het water in het meer staat hoger, dus als we de schuiven openzetten dan stroomt het hier met grote kracht naar binnen.'
Van Tacozijl stroomt het IJsselmeerwater naar het Prinses Margrietkanaal. Via dit kanaal en een aantal meren komt het water bij Gaarkeuken het gebied van Waterschap Noorderzijlvest binnen.

Naar het Reitdiep

Naast de bekende sluis ligt een inlaat waar het water het Van Starkenborghkanaal in stroomt. Bij gemaal Dorkwerd, dat eigendom is van Waterschap Hunze en Aa’s, wordt het water uit het kanaal naar het Reitdiep gepompt. Dat gebeurt met maximaal twintig kuub per seconde.
De noordelijke waterschappen hebben dagelijks contact met elkaar
Henk Flikkema - Wetterskip Fryslân
Via de diepenring in Stad loopt het water naar het Winschoterdiep. Van daar gaat het verder naar het oosten van de provincie. Het gemaal Veendam en gemaal Vennix bij Stadskanaal pompen het water verder naar de Veenkoloniën en Westerwolde.
Het laatste gemaal in de reeks staat in Ter Apelkanaal. Om het water daar te krijgen is, vanaf het IJsselmeer gerekend, meer dan tien meter omhoog gepompt.
De inlaat bij Tacozijl met op de achtergrond het IJsselmeer
De inlaat bij Tacozijl met op de achtergrond het IJsselmeer © Jan Been/RTV Noord
‘De noordelijke waterschappen hebben dagelijks contact met elkaar’, zegt Flikkema. ‘Zo weten we hoeveel water Hunze en Aa’s bijvoorbeeld nodig heeft om zijn oppervlaktewater op peil te houden. Als er meer water nodig is dan zetten we de schuiven, zoals hier bij Tacozijl, verder open en als er voldoende water is dan blijven de schuiven dicht. Daarmee zorgen we er ook voor dat er voldoende water in het IJsselmeer zit, want dat peil moeten we ook in de gaten houden.’

Beregeningsverbod

De aanvoer van IJsselmeerwater heeft ervoor gezorgd dat ook in de Veenkoloniën en Westerwolde voldoende water in de sloten en kanalen zat. Een beregeningsverbod was daardoor niet nodig.
Hunze en Aa’s heeft dit jaar tot nu toe 68,5 miljard liter (68,5 miljoen kuub) IJsselmeerwater gebruikt. In 2018, toen er ook een periode van langdurige droogte was, was dat over de hele zomerperiode 150 miljard liter.