Warming-up: FC Groningen - Go Ahead Eagles

Oratmangoen namens Eagles in duel met Suslov
Oratmangoen namens Eagles in duel met Suslov © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.
De druk staat er vanmiddag direct op voor FC Groningen. Met een gelijkspel tegen FC Volendam en een forse nederlaag tegen Ajax, heeft de ploeg van trainer Frank Wormuth iets te bewijzen voor de eigen aanhang.
'Het is een must win match', zegt Wormuth. 'Het is ook logisch dat de druk er direct op staat. Je hebt de eerste wedstrijd thuis een half uurtje fantastisch gespeeld en daarna was het doorsnee. Vervolgens verlies je met 6-1 van Ajax. Dat doet pijn en dat willen we beter doen.'
Vanmiddag kan de Duitse oefenmeester nog beschikken over Jørgen Strand Larsen. De vraag is uiteraard hoe lang nog. De Noor wil graag een stap maken, maar technisch directeur Mark-Jan Fledderus heeft resoluut alle biedingen van tafel geveegd.
'Jørgen is echt een voorbeeld'
Het is tegenwoordig bijna een quizvraag. Wanneer was de laatste eredivisieoverwinning van FC Groningen? Na een dramatische reeks van zeven verloren wedstrijden vorig seizoen, eindigde de Trots van het Noorden net boven de streep. De laatste overwinning? Op 20 maart 2022 werd er met 3-1 bij FC Utrecht gewonnen.

De vorm: FC Groningen

Er werd door FC Groningen een half uur goed gespeeld tegen FC Volendam. De ploeg kwam op een 2-0 voorsprong, speelde goed, maar gaf het daarna helemaal weg. Vooral achterin oogt de Trots van het Noorden nog kwetsbaar.
Neraysho Kasanwirjo en Isak Määttä zijn nog zoekende op de backposities. Voor de opvolger van Bjorn Meijer is dat ook niet zo gek. Hij speelde in Noorwegen pas veertien keer als linksback, waar hij daarvoor altijd als linksbuiten stond opgesteld. Ook Kasanwirjo is van nature geen rechtsback en moet duidelijk nog wennen op zijn positie.
Hetzelfde geldt voor Laros Duarte. De middenvelder die vorig seizoen veelvuldig terugzakte tussen de centrale verdedigers staat dit seizoen meer naar voren en dat is zichtbaar wennen voor hem. Tomas Suslov lijkt zijn ei ook absoluut nog niet kwijt te kunnen aan de linkerkant van de aanval en is ook nog zoekende.
Daar staat tegenover dat Cyril Ngonge in bloedvorm verkeert. De aanvaller was tot dusverre bij alle doelpunten van FC Groningen betrokken.
'Het wordt een vechtwedstrijd'

De vorm: Go Ahead Eagles

De ploeg van René Hake verloor tot nu toe alle wedstrijden en staat onderaan in de eredivisie. Daarbij moet wél worden gezegd dat Go Ahead tegen PSV (2-5) en AZ (0-2) in actie kwam. Dat zijn niet direct ploegen waar het team van Deventer zomaar even punten van pakt.
Het is daarom lastig te zeggen hoe het team er op dit moment voor staat. Verdediger Mats Deijl is na zijn rode kaart tegen PSV geschorst en wordt vervangen door Jamal Amofa. Willum Willumsson en Bobby Adekanye zijn twijfelgevallen. De laatste eredivisiezege van de Eagles dateert van 8 april 2022, toen er met 4-0 van Willem II werd gewonnen.

Waar moeten we op letten?

Ragnar Oratmangoen was het afgelopen seizoen één van de spelers met de meest succesvolle dribbels in de eredivisie. Bij de tegenstander van vanmiddag was hij basisspeler, kwam 33 eredivisiewedstrijden in actie en gaf vier keer een assist.
Oratmangoen wacht nog op zijn eerste eredivisietreffer. Bij FC Groningen kwam hij dit seizoen twee keer als invaller in de ploeg. In de wedstrijd tegen FC Volendam had hij vlak voor tijd de winnende treffer op zijn schoen, maar hij zag zijn poging stranden.
'Lastig in te schatten waar Eagles precies staat'

Historie

FC Groningen speelde achttien keer eerder een eredivisiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Daarvan won de Trots van het Noorden er elf, werd het vijf keer gelijk en wonnen de Eagles twee wedstrijden. De laatste keer dat de ploeg uit Deventer een eredivisiewedstrijd in Groningen won was in 1995. Destijds werd het 2-3.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Go Ahead Eagles begint om 12.15 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 11.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Jan Hoekstra, Nordin Musampa, Emmanuel Matuta en Marin Sverko zijn er vanwege blessures nog niet bij.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen: