Historische TT Vlagtwedde: de geur van motorolie en een bult lawaai

Historische motoren door de straten van Vlagtwedde
Historische motoren door de straten van Vlagtwedde © René Walhout/RTV Noord
Historische motoren, de geur van motorolie, een beetje drinken, een hapje eten en natuurlijk een bult lawaai. De historische TT in Vlagtwedde is zaterdag weer een genot voor de ware motor(sport)liefhebber.
In Vlagtwedde proberen ze al jaren de historische straatrace van Tolbert, Raalte en ook die van Vlagtwedde zelf te laten herleven. Daarin slagen ze in Westerwolde heel behoorlijk. Maar een échte straatrace zoals in vroeger jaren - waarbij het gaat om de snelste - is het allang niet meer.
Update 16.30 uur: Rond kwart voor drie is er een ongeluk geweest waarbij een motorrijder het publiek inreed. De historische TT is daarna afgelast. Meer informatie omtrent het ongeluk is hier te vinden.

Demorijden

Maar dat mag de pret niet drukken. Honderden coureurs die door de straten racen is mooi zat. Tegenwoordig heet het de demorijden.
Demorijden? 'Bij Demorijden is niet de snelste de winnaar, maar degene die zijn of haar ronden het meest regelmatig aflegt', staat er op de site van de Historische TT. Degene die het langzaamst gaat zou in Vlagtwedde dus gewoon kunnen winnen.'

Baan is een beetje hobbelig

'Het is weer even wennen', geeft oud-coureur Paul Pijnappel toe, 'want de baan is een beetje hobbelig. Maar de voor de rest gaat het prima.' Hij rijdt op een Honda uit 1999, waar in vroeger jaren grand prix op gereden werden.
Pijnappel deed in het verleden vijf keer mee aan Nederlandse kampioenschappen, maar reed vervolgens jarenlang niet. Tot hij de classic races zag opkomen, en het motorbloed toch weer kroop waar het niet kon gaan. 'Je blijft toch een beetje verslaafd', geeft hij toe.

Gerestaureerd in coronatijd

In Frankrijk slaagde hij erin een machine uit het voor hem juiste bouwjaar op de kop te tikken. 'Die heb ik in coronatijd helemaal gerestaureerd', zegt hij. 'En nu rijd ik deze historische races door heel Nederland.'

Jacky Middelburg

De organisatie van de Historische race in Vlagtwedde adverteerde trouwens met de komst van Jacky Middelburg, zoon van de legendarische 'Jumping' Jack Middelburg, die in 1973 als onbekends coureur in Vlagwedde van de partij was en in 1984 verongelukte tijdens een kampioensrace in Tolbert.
Middelburg, 49 inmiddels, is van de partij met zijn team RaceTeam4Fun, en rijdt op een Yamaha FZR 600 uit 1990. 'De mooie tijden uit 1973 zullen herleven', belooft de organisatie.