Alzheimer zit huwelijksjubileum Wim en Hilda niet in de weg: 'Ik vind hem nu véél leuker'

Hilda en Wim tijdens hun 40-jarige huwelijksdag
Hilda en Wim tijdens hun 40-jarige huwelijksdag © Merijn Slagter/RTV Noord
Het 40-jarig huwelijksjubileum van Wim Fruijt en zijn vrouw Hilda moest een dag worden om nooit te vergeten. Wim had al een hotel geregeld, ze zouden de dag vieren in Openluchtmuseum Ellert en Brammert en ook een korte vakantie was al beklonken. Totdat Hilda in vijf weken veranderde van een fitte en creatieve vrouw naar iemand die plots in de laatste fase voor personen met Alzheimer zit.
'Voor de meeste mensen die Alzheimer krijgen duurt het jaren voordat ze van de eerste naar de laatste fase van die rotziekte gaan. Maar bij Hilda was het binnen vijf weken raak', zegt de Siddebuurster.
Daardoor kon er een streep door alle verrassingen die hij voor zijn vrouw gepland had. Sinds 16 juni, uitgerekend de dag waarop Hilda jarig is, zit ze op de gesloten afdeling van woonzorglocatie De Burcht in Hoogezand. 'Ineens wordt ze uit haar sociale leven gerukt en zit ze in een tehuis', zegt Wim.

Allerlei vreemde dingen

'Er gebeurden allerlei vreemde dingen. Ze veranderde van karakter, alle hobby's vallen weg, er komt agressiviteit, er komt incontinentie en dan komt de thuiszorg en gaat het riedeltje verder. Maar de mensen hier in De Burcht zijn top', zegt Wim over de verzorging. En of zijn vrouw nou 24-uurszorg krijgt of niet, ook dan kun je een feestje vieren, zo vindt hij.
Want haar afschrijven? 'Dat gaat niet gebeuren', klinkt het strijdvaardig, als Wim zaterdagmiddag door de hal van het Hoogezandster zorgcentrum loopt. Bovendien heeft hij alsnog een aantal verrassingen in petto, laat Wim doorschemeren. De trouwjurk uit 1982, die Hilda nog altijd als gegoten past, is weer als nieuw. En als Hilda de vraag krijgt voorgelegd of ze haar man nog steeds zo leuk vindt als in de beginjaren van hun huwelijk, twijfelt ze geen seconde: 'Nog veel leuker!', lacht ze. 'Hij verrast me nog steeds.'

Verrassing

En dat gebeurt ook deze keer. Nog net zo verliefd als veertig jaar geleden, lopen Wim en Hilda samen naar beneden, waar ze in een benedenzaaltje van het zorgcentrum verrast wordt door een optreden van The Millrose Jazzband. Ze slaat haar handen voor haar mond als ze de vrolijke deuntjes uit vroegere jaren herkent. 'Hartstikke mooi', klinkt het, waarna ze op een stoel plaatsneemt en cadeautjes in ontvangst neemt. 'Wat is dit leuk', glundert ze.
Dit en meer is te zien in de zaterdaguitzending van Expeditie Grunnen:
Expeditie Grunnen: Alzheimer of niet, Wim blijft zijn vrouw verrassen