Provinciebestuur erkent missers Blauwestad

GRONINGEN - De provincie Groningen wil een commissie in het leven roepen die toekomstige financiële blunders, zoals die met Blauwestad, moet voorkomen.
Het provinciebestuur erkent dat het zich heeft vertild aan het grote nieuwbouwproject in Oost Groningen. Zo zijn er missers gemaakt in de afspraken met bouwbedrijven. Een nieuwe commissie van Provinciale Staten moet de provincie voor dit soort missers behoeden, ook bij bijvoorbeeld nieuwe projecten als de regiotram.
De bewoners genieten over het algemeen vooral van Blauwestad, maar bestuurlijk zorgt Blauwestad voornamelijk voor kopzorgen. De Noordelijke Rekenkamer concludeerde eerder al dat de financiële onderbouwing van het project aan alle kanten rammelde en dat er voor een niet bestaande markt werd gebouwd. De provincie ging voor 29 miljoen het schip in na het stopzetten van de samenwerking met de bouwers.
Voor de SP was dat voldoende reden voor een motie van wantrouwen. Maar die motie haalde het bij lange na niet. Alleen de Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden steunden de SP. Wel stelt iedereen vast dat er veel is fout gegaan. Zo werden waarschuwingen van ambtenaren in de wind geslagen. En bij tegenstrijdige signalen werden toch besluiten genomen. Om dit voortaan te voorkomen, komt er een statencommissie voor grote projecten zoals Blauwestad of de regiotram.