Organisatie Historische TT na ongeluk: 'Coureur kreeg waarschijnlijk hitteflauwte'

De gecrashte motor
De gecrashte motor © Persbureau Meter
Het ongeluk dat zaterdagmiddag plaatsvond op de 26ste Historische TT in Vlagtwedde, is waarschijnlijk veroorzaakt doordat coureur Jacky Middelburg jr. een hitteflauwte heeft gehad. Dat laat de organisatie weten op haar website.
'Na het bekijken van de beelden is het vermoeden zeer sterk dat Jacky Middelburg jr. is bevangen door de warmte en hij een hitteflauwte heeft gehad', aldus de organisatie.
De politie laat weten dat 'het politieonderzoek naar de toedracht loopt'.

Meerdere botbreuken

Behalve Middelburg (49) zelf raakte ook een toeschouwer, een 72-jarige man uit Duitsland, zwaargewond. Beiden werden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.
Over de aard van de verwondingen van de toeschouwer kan de organisatie vanwege privacy geen uitspraken doen. 'Middelburg heeft diverse botbreuken, waaronder zijn bekken en onderbeen.'

Schoof onder dranghek door

Het ongeluk vond om ongeveer 14.40 uur zaterdagmiddag plaats. Volgens de Historische TT kwam Middelburg in de Kerkstraat ten val en schoof vervolgens tientallen meters over het asfalt. Daarna gleed hij door een dranghek en kwam toen tot stilstand. Daarbij werd een toeschouwer geschept die achter het dranghek stond.
Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen ter plaatse. De races werden meteen afgelast.

'Motor in goede staat'

Volgens de organisatie heeft politieonderzoek uitgewezen dat de motor technisch in goede staat was. 'Ook op het wegdek waren geen bijzonderheden aanwezig.'
Aan de Historische TT deden zaterdag zo'n 120 coureurs mee. Jacky Middelburg jr., zoon van de in 1984 in Tolbert verongelukte 'Jumping Jack' Middelburg, was in Vlagtwedde de publiekstrekker. In 1973 was senior, toen nog een onbekende coureur, daar ook van de partij.