Concert NNO op Lowlands afgelast vanwege soundcheck Stromae: 'We zijn sprakeloos'

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest © NNO/YouTube
Voor het Noord-Nederlands Orkest (NNO) zou zondag het seizoen beginnen op Lowlands. Het orkest zou samen met het Noord Nederlands Concertkoor de Negende symfonie van Beethoven ten gehore brengen op het muziekfestival. Het optreden gaat echter niet door.
Wat is het geval: vanwege de uitloop bij de voorbereidingen van het optreden van de Belgische singer-songwriter Stromae, heeft de organisatie van Lowlands een streep moeten zetten door het optreden van het 160-koppige NNO plus koor.

'Out en zeer teleurgesteld'

'Ik ben out en zeer teleurgesteld', reageert artistiek leider Marcel Mandos van het NNO. 'Ik vind het onbegrijpelijk.'
Het NNO is zaterdagnacht op de hoogte gebracht van het besluit van Lowlands. Lowlands-baas Eric van Eerdenburg is volgens Mandos ook aangedaan en geraakt, dat ze dit besluit hebben moeten nemen.
Dat wij nu het kind van de rekening zijn... Echt, ik ben sprakeloos
Marcel Mandos - artistiek leider NNO
'Kijk, Stromae is de hoofdact van Lowlands en het programma zit vol. Als er ergens iets mis gaat, kun je een optreden niet verplaatsen. Maar dat wij nu kind van de rekening zijn... Echt ik ben sprakeloos', reageert Mandos.

Toegeleefd naar Lowlands

Het NNO heeft naar het optreden op Lowlands toegeleefd. 'We hebben ons goed voorbereid. De Negende van Beethoven is niet niks en daarom komt dit ook zo hard aan', zegt de artistiek leider.
Verklaring Lowlands
'Als gevolg van een onverwachte uitloop bij de nachtelijke voorbereidingen van de Stromae-show, komt het allereerste optreden van de Lowlands zondag te vervallen. Tot onze grote spijt is dit het concert van Noord Nederlands Orkest met Symfonie nr 9 van Beethoven.'

Compensatie neemt teleurstelling niet weg

Lowlands zal de financiële verplichtingen nakomen. Mandos: 'Maar dat neemt onze teleurstelling niet weg. De leden van het orkest, de dirigent, de solisten, echt iedereen baalt enorm.'