COA verwacht opnieuw honderden buitenslapers

Nachtdrukte bij Ter Apel eerder deze maand
Nachtdrukte bij Ter Apel eerder deze maand © Kees van de Veen/ANP
In de nacht van zondag op maandag slapen opnieuw honderden mensen buiten voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft geen precies aantal, maar verwacht een ‘vergelijkbaar beeld als afgelopen nacht’. Toen sliepen er zo’n 300 mensen in de buitenlucht.

Drukke week

De afgelopen maanden slapen er geregeld mensen buiten. Maar de aantallen waren nog nooit zo hoog als deze week. Elke avond slapen er zeker 250 mensen op het grasveld. Daarmee neemt de onrust ook toe: er waren deze week meerdere vechtpartijen en incidenten.

Slapen onder tentdoeken

Zij slapen onder vier grote tentdoeken. Er zijn behalve dixi’s geen andere basisvoorzieningen, zoals stromend water, op het veldje.
Maandagavond konden de asielzoekers slapen in driepersoons tentjes. Die waren gedoneerd via een publieksactie, maar werden dinsdagavond in beslag genomen door de gemeente. Volgens burgemeester Jaap Velema (D66) maken de tentjes een chaotische situatie nog minder overzichtelijk. Boven was volgens Velema de brandveiligheid niet op orde.

Veiligheidsrisico

Sinds vrijdagmiddag is de omgeving van het azc een ‘veiligheidsrisicogebied’. Dat betekent dat de politie preventief mag fouilleren. Daarnaast worden er binnenkort extra camera’s geïnstalleerd.