Lopend Vuur: Nederland moet de instroom van asielzoekers zo snel mogelijk beperken

Mensen zitten buiten, voor het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen zitten buiten, voor het aanmeldcentrum in Ter Apel © Marten Nauta/RTV Noord
Het beeld is al weken hetzelfde: honderden asielzoekers die de nacht buiten doorbrengen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het gebied voor het aanmeldcentrum is inmiddels aangewezen als veiligheidsrisicogebied.
Er mag preventief worden gefouilleerd en er zijn camera’s opgehangen. Zo moeten met name vrouwen, kinderen en ook het personeel beter beschermd worden tegen agressie die af en toe de kop opsteekt.
Er lijkt inmiddels sprake van een heuse asielcrisis. Asielzoekerscentra hebben geen plaatsen beschikbaar en voor vluchtelingen met een status zijn er niet of nauwelijks huizen beschikbaar waardoor de doorstroom stokt.
Lopen we zo langzamerhand tegen de grenzen aan van wat we als land kunnen doen voor mensen die hier asiel zoeken? Of moeten we onze verantwoordelijkheid blijven nemen en mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en onderdrukking altijd een veilige plek bieden?
Een land als Denemarken heeft al een aantal jaren strengere asielwetgeving. Zo moeten asielzoekers daar in veel gevallen hun aanvraag buiten Europa afwachten en mogen ze pas komen als die is toegewezen.
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Coronamaatregelen

'Alle coronaregels zijn voor mij verleden tijd' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 5944 stemmers was 58 procent het daarmee oneens, 42 procent eens.