Spelweek-vrijwilliger: 'Hutten bouwen blijft je hele leven leuk'

In Leens kunnen kinderen hutten bouwen van hout
In Leens kunnen kinderen hutten bouwen van hout © Wouter Korhorn
Deze week zijn er in onze provincie op allerlei plekken activiteiten voor kinderen. Zo ook in Leens, waar hutten gebouwd kunnen worden. 'Over een week moeten de kinderen weer naar school, dan is het fijn dat ze nu nog volop kunnen spelen. Superleuk om al die kinderen bezig te zien', zegt vrijwilliger Coen Smit (27).
De spelweek in het dorp begint met een lawaaioptocht. Om negen uur 's ochtends klinkt er al volop herrie door de straten: het klingelgeluid van pannen, het scherpe geluid van toeters en harde muziek.
De kinderen maken zoveel mogelijk herrie om het dorp te laten weten dat de spelweek begint. 'We gaan proberen de mensen wakker te maken', zegt Thijmen. Hij loopt met een percussie-instrument rond. 'Dit is een woodblock, daar kan je op slaan en dan maakt het geluid. Deze heb ik zelf gemaakt.'
Thijmen en zijn zelfgemaakte instrument
Thijmen en zijn zelfgemaakte instrument © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Thijmen heeft weer veel zin in het bouwen van de hutten. 'En als de hut eenmaal klaar is, dan kunnen we er in spelen'. Er zijn vijfenzeventig kinderen die meedoen aan de spelweek. Na de optocht mogen ze aan de slag met het ingezamelde hout.
De lawaaioptocht in Leens
De lawaaioptocht in Leens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Elk jaar wordt dit schaarser, maar gelukkig hebben we wat bedrijven en mensen gevonden die ons hout willen doneren', legt vrijwilliger Coen uit. 'Geef kinderen wat spijkers, hamers en hout en ze vermaken zich prima. Leuk om alle kinderen weer zo bezig te zien. Ze hebben nu nog een week vakantie en kunnen lol maken.'
Bekijk de video:
'Superleuk om al die kinderen bezig te zien'

Kind gebleven

Vrijwilliger Coen is opgegroeid in Leens maar woont inmiddels in de stad Groningen. Maar hij is nog nauw verbonden aan de spelweek. 'In mijn jeugd heb ik ook meegedaan aan deze spelweek. Stiekem is het nog steeds hartstikke leuk om mee te helpen met het bouwen van de hutten. Ik ben gewoon blijven plakken. De meeste vrijwilligers trouwens hoor.'
Ook ouders helpen hun kroost een handje en zijn in sommige gevallen zelfs fanatieker bezig dan de kinderen. 'Haha, ja ouders vinden het heel leuk om te helpen. Hutten bouwen blijft je hele leven leuk', zegt Coen.
Coen Smit heeft ook meerdere keren meegedaan aan de huttenbouw spelweek
Coen Smit heeft ook meerdere keren meegedaan aan de huttenbouw spelweek © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief 2006)
Zo'n achttien vrijwilligers helpen de hele week mee. Het is voor het eerst dat er weer volop gebouwd kan worden zonder restricties vanwege het coronavirus. Vorig jaar waren er nog beperkingen waar de kinderen rekening mee moesten houden. Het jaar daarvoor werd er niet gebouwd met hout, maar verbleven de kinderen in tenten op een camping in het dorp.
'We hebben toen vooral spelletjes gedaan. Daardoor hadden we goed overzicht. Je ziet hoe de kinderen nu door elkaar krioelen. Dat kon toen niet natuurlijk', legt vrijwilliger Riëtte van Straten uit.
Kinderen druk aan het hutten bouwen
Kinderen druk aan het hutten bouwen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Hoogtepunt is slapen in de hutten

Halverwege de ochtend zijn er al flink wat bouwwerken op het huttenbouwveld aan de Achtervalge. Joliene en haar vriendinnen hebben hun bouwwerk al bijna klaar. 'We zijn met een grote groep, dan gaat het snel inderdaad. Het is hartstikke leuk om dingen te bouwen en zo creatief bezig te zijn met vriendinnen.'
De aankomende dagen gaan de kinderen naast het bouwen van hutten ook nog spelletjes doen: survivallen, er is er een waterspektakel en een spooktocht. 'De kinderen mogen donderdagavond in de hutten slapen. Voor de meeste kinderen is dat het hoogtepunt van de week. In het begin van de zomervakantie kijken ze al uit naar deze week', legt vrijwilliger Coen uit.