Vrouw uit Grootegast krijgt taakstraf voor inleveren vervalste apotheekrecepten

Het medicijn Tramadol (ter illustratie)
Het medicijn Tramadol (ter illustratie) © Fred Tanneau/ANP
Een vrouw uit Grootegast, die meermaals vervalste recepten inleverde bij verschillende apotheken in Noord Nederland, is maandag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Daarnaast kreeg de vrouw een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.
De 32-jarige vrouw heeft verschillende keren bij apotheken in Groningen, Haren, Buitenpost en Drachten geprobeerd om met vervalste recepten medicijnen te krijgen. De truc slaagde onder meer bij een apotheek in Buitenpost, die medicatie meegaf van een recept dat op de naam van de beste vriendin van de verdachte was uitgeschreven.

'Derden'

Bij een apotheek in Stad liet ze zich door deze vriendin naar de locatie rijden, om op naam van diezelfde vriendin een recept in te leveren. Toen deze vriendin geconfronteerd werd met de rekening voor de medicijnen, beëindigde ze de vriendschap.
De vrouw haalde pijnstillende medicijnen zoals Tramadol en een medicijn dat verwant is aan speed. De vrouw zou onder druk zijn gezet door, wat ze zelf 'derden' noemde, personen die ze in het casino had leren kennen. Ze kampt met een gokverslaving.
Namen van deze 'derden' wilde de vrouw niet geven omdat ze bang is voor eventuele consequenties. De mannen zouden gedreigd hebben comprimerende privégegevens online te zetten. Voor de medicijnen zou de vrouw geen geld hebben gekregen.

Jumbo

Ze is eerder veroordeeld voor het inleveren van vervalste recepten. In november vorig jaar probeerde ze de Jumbo in Surhuisterveen op te lichten, door dure nicotinepleisters die ze uit het winkelschap had gehaald bij de servicebalie in te wisselen voor contant geld.
De vrouw zou inmiddels haar gokverslaving onder controle hebben. Ze heeft een baan en heeft bewindvoering aangevraagd. Ze is inmiddels gestopt met het inleveren van valse recepten.