Opnieuw zeker 400 buitenslapers bij aanmeldcentrum Ter Apel

Asielzoekers onder een luifel in Ter Apel
Asielzoekers onder een luifel in Ter Apel © Tristan Braakman/RTV Noord
Opnieuw hebben er zeker 400 mensen buiten de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat zijn er net zoveel als de nacht ervoor.
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet maandagavond al weten te verwachten dat het er net zoveel zouden zijn als de nacht ervoor. Nog niet eerder waren dat er zoveel.

'Iedereen ligt kriskras door elkaar'

De mensen kunnen onder meer slapen onder luifels die ter beschutting zijn geplaatst. Ook krijgen ze dekens en slaapzakken. De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen en ook maandagavond was er aan het begin van de avond sprake van een enkel opstootje, zag NOS-verslaggever Ellen Kamphorst.
Net voor 23.00 uur, het moment waarop binnen het aanmeldcentrum wordt bepaald wie de nacht binnen door kan brengen, is er nog veel geroezemoes buiten de poort, zag Kamphorst. 'De Syrische tent is het drukst, al is het lastig bepalen hoeveel mensen exact buiten zijn, want iedereen ligt kriskras door elkaar. De ene helft van de mensen slaapt, de andere helft is vooral in afwachting van dinsdag, de dag waarop ze eindelijk door de registratie hopen te komen zodat ze een echte plek krijgen in een asielzoekerscentrum.'

'Elkaar beschermen'

'Het is een koude nacht zoals afgelopen nacht en de nacht daarvoor', vertelt een Syrische asielzoeker, als hem naar de situatie voor het aanmeldcentrum wordt gevraagd. Sommige mensen slapen volgens hem ook zonder slaapzak. 'Ik ben hier nu zelf tien dagen en ik denk dat er nu drie-, misschien vierhonderd mensen buiten zijn', zegt de asielzoeker, die met circa honderd landgenoten de nacht doorbrengt in dezelfde 'tent'.
'Dat is voor ons zo veilig mogelijk', legt hij uit. 'De Syriërs hier denken onderling zo goed mogelijk om elkaar, zodat we elkaar beschermen tegen de bad guys.'

Veiligheidsrisicogebied

De gemeente Westerwolde wees het voorterrein van het aanmeldcentrum vorige week vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.