Lopend Vuur: Een bierdouche hoort erbij

Ilse de Lange krijgt een bierdouche tijdens het uitreiken van de Popprijs
Ilse de Lange krijgt een bierdouche tijdens het uitreiken van de Popprijs © Archief RTV Noord
Er gaat bijna geen week voorbij of ergens krijgt een sporter of artiest wel een bierdouche. Afgelopen weekend stapte zanger Mart Hoogkamer in Drouwenermond al na een paar seconden boos van het podium. Hij was niet gediend van de ladingen plakkerig gerstenat die hij van een deel van het publiek over zich heen kreeg.
Ook bij voetbalwedstrijden is het regelmatig raak. Sinds het publiek na corona weer welkom is in de stadions regent het regelmatig bier richting spelers. Zo kreeg oud-FC Groningen-speler Dusan Tadic dit jaar een beker bier tegen zijn gezicht gegooid nadat hij Ajax op 1-3 had gezet tegen zijn voormalige club.

De Popprijs en Normaal

Het gooien met bier of een andere drank wordt niet altijd als iets negatiefs gezien. In de Formule 1 spuit de winnaar van een race de champagne over de nummers twee en drie heen. En bij een club als FC Bayern München wordt het kampioenschap altijd gevierd met een bierdouche.
In Nederland kennen we het fenomeen vooral dankzij de popgroep Normaal. En ook bij de uitreiking van de Popprijs in de Groningse Oosterpoort werd de winnaar regelmatig getrakteerd op een flinke hoeveelheid bier. Een winnares als Ilse de Lange had er geen moeite mee: ‘Zo’n douche is zo lekker jongen.’
De organisatie dacht er anders over en verbood het drinken van bier in de zaal. Is de boosheid over biergooiers terecht of moeten we niet te moeilijk doen over deze omstreden traditie?
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Instroom van asielzoekers

'Nederland moet de instroom van asielzoekers zo snel mogelijk beperken' was maandag ons Lopend Vuur. Van de 7.631 stemmers was 92 procent het daarmee eens, 8 procent oneens.