Maandenlang werken aan een korte sfeeractie in Euroborg: 'Kunstenaars zijn het'

Los van het enige doelpunt van de wedstrijd was het reusachtige spandoek over het Groningens Ontzet hét hoogtepunt van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles afgelopen weekend. De fanatieke aanhang van FC Groningen, de Ultras Cruoninga (UC), is verantwoordelijk voor de sfeeractie in het stadion. 'Het doek is inmiddels vernietigd.'
De sfeeractie op de Noordtribune stond in het teken van Groningens Ontzet, ook wel bekend als Bommen Berend, komende zondag precies 350 jaar geleden. Omdat FC Groningen komende vrijdagavond tegen NEC een uitwedstrijd speelt, besloot de UC in samenwerking met meerdere fanatieke groepen op de Noordtribune maanden geleden al om tegen Go Ahead Eagles, een week voor de viering van Groningens Ontzet, uit te pakken.

Bijzondere dagen

Op sociale media regent het complimenten over de sfeeractie. De makers van het spandoek willen zelf niet in de publiciteit treden over dergelijke sfeeracties. 'Maar je kunt je voorstellen dat er voor zo'n thema vooruit gekeken wordt naar eventuele bijzondere dagen. Dan is 350 jaar ontzet uiteraard een uitgelezen mogelijkheid om iets te doen', doelt een ingewijde op de sfeeractie.
In aanloop naar het duel tegen Go Ahead Eagles riep de groepering op om zoveel mogelijk in groen en wit naar de wedstrijd te komen. 'Op die manier staan we stil bij Groningens Ontzet en stralen we uit dat we samen met de spelers dezelfde inzet geven als de Groningers 350 jaar geleden', stond op pamfletten die door Stad & Ommeland zijn geplakt.

'Sfeer is prachtig'

Aan die oproep werd gehoor gegeven; het was een groen-witte zee op de tribunes in het stadion afgelopen zondag. Oud-speler Martin Drent, die maandag te gast was in de RTV Noord-podcast De Koffiecorner, vindt het mooi dat supporters een eenheid zijn. 'De supportersactie was prachtig. Ongelooflijk hoe ze dat weer maken. Ook weer de sfeer: hoe ze aan het springen en klappen zijn. Dat zit prima in elkaar. De sfeer is prachtig.'
FC Groningen-spelers vieren de overwinning met de supporters op de Noordtribune
FC Groningen-spelers vieren de overwinning met de supporters op de Noordtribune © Orange Pictures

Carl von Rabenhaupt in logo

Toeval of niet: de groep Ultras Cruoninga is vernoemd naar de oudste benaming voor Groningen en in hun logo is Carl von Rabenhaupt afgebeeld, die legerleider die Groningen in 1672 met succes verdedigde. De supportersgroepering bestaat sinds 1 augustus 2017, waarbij eveneens de Noordtribune in het leven is geroepen. De ultras (het woord is afkomstig uit het Latijn en dook in de jaren '60 op in het Italiaanse voetbal) willen de saamhorigheid en betrokkenheid op de tribune vergroten en promoten. 'De krachten bundelen en één blok vormen is de enige manier om de club vooruit te helpen!', luidt een statement van de Noordtribune, waar de UC onderdeel van uitmaakt.
Het logo van Ultras Cruoninga, een supportersgroep van FC Groningen
Het logo van Ultras Cruoninga, een supportersgroep van FC Groningen © Ultras Cruoninga

Vrijwilligers

De ultras gaan veel verder dan alleen maar het bezoeken van een (thuis)wedstrijd, zegt de voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, John de Jonge. 'Ze hebben heel veel tijd gestoken in het maken van de sfeeractie. Ze zijn avonden lang met tientallen mensen bezig geweest om aan het doek te werken. En op de wedstrijddag zelf zijn ze met de hele groep bezig om het doek de lucht in te krijgen. Wat een werk en tijd zit hier in, allemaal in hun vrije tijd. Dat vergeten we wel eens, klasse jongens!'

Vernietigen? Dat hoort erbij

In de supporterscultuur gelden eigen regels en wetten, ook als het gaat om sfeeracties. Zo worden spandoeken slechts één keer gebruikt, daarna worden ze vernietigd. 'Dat hoort erbij. Het is allemaal handmatig gemaakt en het is hun eigen cultuur. Ze gaan het nergens bewaren, al had het van mij in het museum mogen hangen of vaste een plek kunnen hebben in Stad, zo mooi was het. Het doek is inmiddels vernietigd', aldus De Jonge.
Om dergelijke sfeeracties te bekostigen wordt eens per seizoen gecollecteerd bij alle stadioningangen. Dankzij die opbrengst kunnen de ultras hun acties betalen en met de hand in elkaar zetten.
De Noordtribune
De Noordtribune © Gerard de Jonge

Eerdere sfeeracties

Een andere indrukwekkende sfeeractie van de Ultras Cruoninga, waar veel over werd nagepraat en waar eveneens veel tijd en geld in heeft gezeten, was op 11 november 2018 in de derby tegen sc Heerenveen. Tijdens die sfeeractie was goed te zien hoe een trein zich voortbewoog van de linkerzijde van de tweede ring, naar de rechterzijde van de tribune. De trein was afkomstig uit Friesland en zette koers richting het Groninger land, terwijl uit de stadionspeakers Het Hoogelaand klonk van Ede Staal.
De sfeeractie van de UC kende een maandenlange voorbereiding en de nodige inspanningen. Zo was alleen al het spandoek dat over de tweede ring werd uitgerold 110 meter lang.

Ode aan Groningse nachten

Vorig seizoen pakten de ultras uit met een ode aan de Groningse nachten in het thuisduel tegen NEC. Daarbij werd indirect stilgestaan bij de coronapandemie: kroegen en clubs in Groningen mochten weer open en daarmee waren de 'Groningse nachten' terug. Niet alleen werden spandoeken getoond, de supporters maakten ook gebruik van de geluidsinstallatie in het stadion om de sfeeractie meer kracht bij te zetten.
Sfeeractie op de Noordtribune eerder dit jaar tegen NEC
Sfeeractie op de Noordtribune eerder dit jaar tegen NEC © FC Groningen

Niet de laatste dit seizoen?

De sfeeractie tegen Go Ahead Eagles zal vermoedelijk niet de enige grote sfeeractie zijn dit seizoen. De supportersgroep kondigt sfeeracties nooit van tevoren aan, maar wie weet pakken de ultras of kunstenaars zoals een supporter op social media ze noemt, op 19 maart opnieuw groots uit. Dan komt sc Heerenveen namelijk op bezoek in de Euroborg.
De sfeeractie stond in het teken van Groningens Ontzet
De sfeeractie stond in het teken van Groningens Ontzet © FC Groningen