Schuiling: tentenkamp Ter Apel moet binnen een week weg zijn

Mensen wachten bij het tentenkamp even buiten het aanmeldcentrum op 19 augustus
Mensen wachten bij het tentenkamp even buiten het aanmeldcentrum op 19 augustus © ANP
Het provisorisch tentenkamp voor de poort van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel moet binnen een week weg zijn. Dat vindt Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en tevens voorzitter van de Groningse veiligheidsregio.
De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is onhoudbaar geworden, stelt Schuiling dinsdag in een interview met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Hij wil dat de wachtende asielzoekers naar een opvangplek in de buurt worden gebracht, desnoods onder dwang. 'Dit had eigenlijk weken geleden al moeten gebeuren.'

Rotonde voor wachtende asielzoekers

De laatste weken slapen iedere nacht honderden asielzoekers buiten voor de poort. Dat komt niet alleen door een gebrek aan opvangplekken, maar ook omdat veel asielzoekers niet naar een slaapplek elders in het land willen. Zij zijn bang dat ze dan hun afspraak met de Vreemdelingenpolitie of de Immigratie- en Naturalisatiedienst mislopen.
Schuiling pleit daarom voor een 'rotonde'. Dat wil zeggen een opvangplek in de buurt waar de wachtende asielzoekers kunnen verblijven, totdat ze aan de beurt zijn voor hun afspraak in Ter Apel. Deze locatie moet desnoods ook onder dwang door staatssecretaris Van der Burg (Asiel) worden aangewezen, vindt Schuiling.
Schuiling laat zich niet uit over de concrete locatie voor deze 'wachtrotonde'. Hij hoopt en verwacht dat het kabinet vrijdag knopen doorhakt over deze kwestie.

Gebrek aan medewerking

In het interview hekelde Schuiling nogmaals het gebrek aan medewerking van veel gemeenten om een bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers. Ook wees hij nog eens op het tekort aan woningen voor statushouders. Omdat zij daardoor noodgedwongen nog steeds in een asielzoekerscentrum verblijven, houden ze opvangplekken bezet, die eigenlijk zijn bedoeld voor nieuwe asielzoekers.