Celstraf geëist tegen Pekelder voor digitale ontucht met jonge tienermeisjes

De Pekelder zocht via internet contact met jonge tienermeisjes
De Pekelder zocht via internet contact met jonge tienermeisjes © RTV Noord
Voor online ontucht en kinderpornobezit is tegen een 54-jarige man uit Nieuwe Pekela een celstraf van zes maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk dat de man zo snel mogelijk psychisch wordt behandeld.
De Pekelder zocht via internet contact met jonge tienermeisjes. Hij struinde daarbij platforms af die druk worden bezocht door jongeren.
Hij werd in juni 2019 gestopt door een moeder van een 12-jarig meisje. Ze zag opmerkelijk chatverkeer tussen haar dochter en een ogenschijnlijk 16-jarige jongen. De moeder nam het gesprek over en zocht het internet af naar persoonlijke gegevens van de jongen.

Niet de zoon, wel de vader

De verdachte gebruikte zijn eigen achternaam en de voornaam van zijn zoon. De moeder kwam achter zijn adres in Nieuwe Pekela. De vrouw besloot de jongeman een bezoekje te brengen.
De zoon des huizes wist van niets. Zijn vader viel echter door de mand. Hij bekende dat hij de chatvriend was van het meisje. ‘Tot op de dag van vandaag ontwijkt mijn zoon mij, omdat ik zijn naam heb gebruikt’, zei de man tegen de rechter.

Ouder chatgesprek

De Pekelder moest voor ondervraging mee naar het bureau. Op zijn computer stond nog een ouder chatgesprek met een 13-jarig meisje. De ouders van dat meisje deden hiervan in 2017 al melding bij de politie.
Hun dochter chatte met een 19-jarige jongen, die verder onbekend bleef. Haar ouders zijn twee jaar later alsnog geïnformeerd en hebben ook aangifte tegen de man gedaan.

Slechts één doel

‘De verdachte ging geraffineerd te werk en had slechts één doel: het bevredigen van zijn eigen lusten’, zei de officier van justitie. De man manipuleerde de meisjes en maakte volgens de aanklaagster misbruik van het overwicht dat hij op hen had.
De man bekende alles en heeft spijt van zijn gedrag, zei hij tegen de rechter. ‘Ik hoop dat ik niet te veel schade heb aangericht’, zei hij.

Eerdere behandelingen geen succes

Bij de man is een seksuele stoornis geconstateerd. Eerdere behandelingen zijn door angst en schaamte bij de man niet van de grond gekomen. Hij wil alsnog dolgraag in behandeling, zei hij tegen de rechter. ‘Ik wil dat dit nooit terugkeert’, zei hij. Zijn advocaat vroeg de rechter in de strafbepaling daarmee rekening te houden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.