Brief te laat verstuurd: geen koninklijk bezoek bij jubileum Groningens Ontzet

Koningin Máxima op bezoek in Groningen op Koningsdag 2018
Koningin Máxima op bezoek in Groningen op Koningsdag 2018 © ANP
Het is haast een traditie binnen een traditie: bij jubilea van Groningens Ontzet hoort koninklijk bezoek. Koninginnen en prinsessen kwamen de afgelopen eeuw naar Stad om het feest mee te vieren. Maar dit jaar, bij de 350ste viering, schittert de Koninklijke familie door afwezigheid.
'Het was mooi geweest als prinses Amalia was gekomen', zegt voorzitter Harrie van Ham van, hij zegt het met nadruk, de Kóninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.

Op niets uitgedraaid

Maar die komt niet, en ook andere leden van het Koninklijk Huis reizen niet af naar Groningen voor de aankomende editie van Bommen Berend. 'We hadden graag een vertegenwoordiging bij ons jubileum gehad. We hebben daar pogingen toe gedaan en voorbereidingen getroffen, maar die zijn op niets uitgedraaid', zegt Van Ham.

Wilhelmina, Juliana en Beatrix kwamen wel

Hoe anders was dat tijdens eerdere jubilea. In 1922, bij de 250ste herdenking van Groningens Ontzet, kwamen toenmalig koningin Wilhelmina en prinses Juliana naar Stad. De dan 13-jarige Juliana zit tijdens een rijtoer tegenover haar moeder Wilhelmina en diens echtgenoot, Prins Hendrik.
Koningin Wilhelmina loopt op de Grote Markt tijdens een bezoek aan 250 jaar Groningens Ontzet in 1922
Koningin Wilhelmina loopt op de Grote Markt tijdens een bezoek aan 250 jaar Groningens Ontzet in 1922 © P.B. Kramer, Groninger Archieven
Prinses Juliana, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik bezoeken de 250ste viering van Groningens Ontzet in 1922
Prinses Juliana, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik bezoeken de 250ste viering van Groningens Ontzet in 1922 © fotograaf onbekend, Groninger Archieven
Vijftig jaar later, op 25 augustus 1972, geeft toenmalig prinses Beatrix acte de présence. Geflankeerd door toenmalig commissaris van de Koningin Edzo Toxopeus en Pieter Mees, de voorzitter van Volksvermaken, loopt ze glimlachend en zwaaiend over het Nieuwe Kerkhof. In de Nieuwe Kerk wordt even later een herdenkingsconcert gehouden ter gelegenheid van de 300-jarige viering van Groningens Ontzet.
Prinses Beatrix bezocht op 25 augustus 1972 een concert ter gelegenheid van 300 jaar Groningens Ontzet
Prinses Beatrix bezocht op 25 augustus 1972 een concert ter gelegenheid van 300 jaar Groningens Ontzet © D. van der Veen / Groninger Archieven
Beatrix kwam in 2007, toen als koningin, ook nog naar Groningens Ontzet. Toen bezocht ze de drafbaan vanwege de 150ste editie van Peerdespul.
Toen nog Koningin Beatrix op de 150ste editie van Peerdespul bij Bommen Berend in 2007
Toen nog Koningin Beatrix op de 150ste editie van Peerdespul bij Bommen Berend in 2007 © ANP
We vinden het zeker jammer, en veel meer wil ik er niet over kwijt
Harrie van Ham, Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken

Gemeente stuurt brief te laat

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Groningens Ontzet plaatsvond, maar komt er tot teleurstelling van de organisatie dus niemand van de koninklijke familie. 'We vinden het zeker jammer', zegt voorzitter Van Ham, 'en veel meer wil ik er niet over kwijt.'
Volksvermaken werkte de afgelopen tijd samen met de gemeente Groningen aan de uitnodiging. De gemeente zegt 'meerdere keren contact te hebben gehad' met het Koninklijk Huis, via WhatsApp, telefonisch en per brief.'
Geen koninklijk bezoek op Groningens Ontzet
'De formele uitnodigingsbrief aan het Koninklijk Huis is helaas later op de bus gegaan dan de bedoeling was', geeft een woordvoerder van het stadhuis toe. Na enig doorvragen blijkt dat pas in juni 2022 geweest te zijn. De agenda van het Koninklijk Huis zat toen inmiddels vol.
Volgens Bert Blaauw van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen is het 'in verband met de drukke agenda gebruikelijk dat een officiële uitnodiging een jaar van te voren gestuurd wordt'. 'Zo'n uitnodiging moet per brief worden gedaan, en moet ondertekend zijn door de burgemeester of de commissaris van de koning', laat hij weten.
'Alle inspanningen ten spijt heeft het contact met het Koninklijk Huis niet geresulteerd in het gewenste resultaat, vanwege een volle agenda bij leden van het Koninklijk Huis', zegt de zegsvrouw van de gemeente. En dus wordt 350 jaar Groningens Ontzet komend weekend weliswaar grootser gevierd dan normaal, maar zonder oranje randje.
De Rijksvoorlichtingsdienst laat desgevraagd weten dat de brief inderdaad te laat is binnengekomen. Daardoor was er geen plek meer in de agenda om een bezoek te plannen.