Ongeslagen status FC Groningen ten einde

ENSCHEDE - FC Groningen is zondag de ongeslagen status kwijtgeraakt. In Enschede verloor Groningen met 4-2 van FC Twente, nadat het bij rust nog 1-1 stond. Andreas Granqvist en Tim Matavz scoorden voor FC Groningen. Trainer Pieter Huistra werd twee minuten voor tijd wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune gestuurd.
Eerste helft

De eerste mogelijkheid voor FC Groningen ontstond in de vijfde minuut. Jonas Ivens schoot naast nadat Twente de bal niet weg kreeg. Een minuut later was Brian Ruiz gevaarlijk, maar Luciano was attent met een redding in de korte hoek. Verder was in het eerste kwartier sprake van een gelijkopgaande wedstrijd. In de 25e minuut schampte de geheel vrijstaande Ruiz een vrije trap van Theo Janssen in plaats op het doel te koppen. FC Groningen kreeg in de 28e minuut een strafschop na hands van Douglas. Granqvist was trefzeker. Nog geen Twee minuten later was het alweer gelijk. Eerst trof Douglas de paal en daarna profiteerde Ruiz van de verwarring in de defensie van FC Groningen. Vervolgens was de thuisploeg het meest gevaarlijk. Een tegenvaller voor Groningen was het uitvallen van Tom Hiariej na ruim een half uur spelen, met waarschijnlijk een spierblessure. Acht minuten voor rust kopte Marc Janko naast na een goede voorzet vanaf de linkerkant. Kort voor rust was Tim Matavz voor het eerst gevaarlijk. Hij kopte een prima voorzet van Fredrik Stenman naast.

Tweede helft

Het begin van de tweede helft was duidelijk voor FC Twente. In de 48e minuut ging Luuk de Jong het strafschopgebied in en probeerde de uitkomende Luciano uit te spelen. Daarbij ging Dusan Tadic in de fout door De Jong onderuit te halen. Ruiz had geen moeite om de penalty te benutten. Een paar minuten later schoot Nacer Chadli net naast. Ondanks de druk van Twente kreeg Granqvist een goede kans, maar hij kopte in de 59e minuut een vrije trap van Tadic van dichtbij over. FC Groningen kon zich vervolgens aan de druk onttrekken, zonder echt gevaarlijk te worden. Een kleine twintig minuten voor tijd werd het 3-1 toen Marc Janko een voorzet vanaf rechts tegen de touwen kon koppen. Kort hierna rondde Tim Matavz goed voorbereidend werk van Tadic prima af en zo stond het een kwartier voor tijd 3-2. Negen minuten voor tijd leek invaller Denny Landzaat de wedstrijd te beslissen, maar via Luciano ging de bal net naast. Nadat Lachman vijf minuten voor tijd een schot gered zag worden viel de beslissing in de slotfase. Chadli trof eerst de lat, waarna een paar minuten later Theo Janssen op rand van buitenspel de bal over de uitkomende Luciano heen lifte en de eindstand op 4-2 bepaalde. Trainer Pieter Huistra vond dat het buitenspel was en de coach werd door scheidsrechter Blom naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding.
FC Groningen is gezakt naar de vierde plaats in de Eredivisie met 15 punten uit 8 wedstrijden.

Opstellingen

FC Twente: Nikolay Mihaylov; Roberto Rosales, Peter Wisgerhof, Douglas, Nicky Kuiper; Wout Brama, Luuk de Jong, Theo Janssen (90' Dario Vujicevic); Bryan Ruiz, Marc Janko (76' Denny Landzaat), Nacer Chadli.
FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftenbeld (76' Thomas Enevoldsen), Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman, Koen van de Laak (63' Gonzalo Garcia), Tom Hiariej (33' Darryl Lachman) , Tim Sparv, Nicklas Pedersen, Dusan Tadic en Tim Matavz.

Feiten

Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 23.800
Gele kaarten: 27' Douglas, 48' Tadic, 58' Janssen, 68' Pedersen, 71'Lachman.
Scoreverloop: 28' Granqvist 0-1 (strafschop), 30' 1-1 Ruiz, 48' 2-1 Ruiz (strafschop), 72' Janko 3-1, 75' Matavz 3-2, 88' Janssen 4-2.