Molen Pieterburen per direct stilgezet wegens slechte staat van de roeden

Molen De Vier Winden van Pieterburen
Molen De Vier Winden van Pieterburen © Remco in 't Hof/ RTV Noord
Het Groninger Landschap heeft molen De Vier Winden in Pieterburen stilgezet vanwege gebreken aan de roeden. Dit kwam aan het licht tijdens een bouwkundig onderzoek naar de roeden van de 176 jaar oude molen.
Uit technisch onderzoek van de roeden blijkt dat de lasnaden onregelmatigheden vertonen. Zelfs zodanig dat de eigenaar van de molen, Het Groninger Landschap, heeft besloten de molen te sluiten.

Risico te groot

'Het risico is te groot dat er misschien een roede afbreekt', zegt Mirjam Aalfs, bouwkundige van het Groninger Landschap. 'Ze moeten vervangen worden en tot dat is gebeurd blijft de molen helaas dicht.'
'Molen Pieterburen voorlopig uitgedraaid'

Molenaarsklas

De Vier Winden is een populaire molen en trekt veel bekijks, omdat hij aan het Pieterpad ligt. Maar ook de molenaar, Derk Jan Tinga, ondervindt consequenties van de sluiting.
Ik ben sinds 1994 molenaar hier in Pieterburen, en nu dit... Een dichte molen
Derk Jan Tinga - Molenaar
'Ik was net met mijn molenaarsklas begonnen, nu moeten we voor de praktijklessen uitwijken naar andere molens', aldus de instructeur. Tinga baalt enorm: 'Ik ben sinds 1994 molenaar hier in Pieterburen, en nu dit... Een dichte molen.'

Elders onverwacht roeden afgebroken

In heel Nederland is er momenteel extra aandacht voor molenroeden van gelast staal. De afgelopen jaren zijn er bij een aantal traditionele windmolens in Nederland onverwacht roeden gebroken.
Molenvereniging De Hollandsche Molen is daarom in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een onderzoek gestart naar de levensduur van gelaste roeden en de oorzaken van roedebreuk. Naar aanleiding hiervan heeft Het Groninger Landschap besloten haar molens met de oudste roeden extra te laten onderzoeken.

Als eerste aan de beurt

Molen De Vier Winden in Pieterburen is als oudste molen als eerste onderzocht. Momenteel worden de molens in Woltersum, Zuurdijk en Middelstum onderzocht. De uitslag hiervan is nog niet bekend.