Door staking geen NS-treinen in onder meer Groningen (update)

NS-treinen rijden niet
NS-treinen rijden niet © Noordernieuws
Door de spoorstaking van woensdag kunnen er de hele dag vrijwel geen NS-treinen rijden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en delen van Flevoland en Overijssel. Dat meldt de NS. Arriva-treinen rijden in onze provincie wel gewoon.
'We adviseren onze reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. In de rest van het land verwachten we zo veel als mogelijk de gebruikelijke dienstregeling te kunnen rijden', aldus de Nederlandse Spoorwegen.
Op het Hoofdstation wacht een enkeling tevergeefs op een NS-trein. Toch is er volgens Rob de Groot van machinistenvakbond VVMC weinig wanklank te horen. 'De reiziger is goed geïnformeerd.' De Groot schat in dat zo'n 98 procent van het personeel staakt.

NS probeert aantal treinen naar Groningen te laten rijden

Het spoorbedrijf kan 'onverwachte hinder' voor reizigers in de rest van het land niet uitsluiten.
De NS probeert om een aantal treinen, daar waar mogelijk, te laten rijden van en naar Groningen en Leeuwarden. 'We adviseren reizigers kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. In de loop van dinsdagavond is deze bijgewerkt', meldt de NS.
Stakend NS-personeel
Stakend NS-personeel © Steven Radersma/RTV Noord

Arriva rijdt wel gewoon

Treinen van de overige treinvervoerders zoals Arriva rijden woensdag wel volgens dienstregeling. 'We vinden het jammer dat de acties impact hebben op onze reizigers', zegt de NS in een toelichting.
Naar verwachting wordt er donderdag weer volgens de normale dienstregeling in heel het land gereden.

Vrijdag in het westen

De vakbonden kondigden ook voor vrijdag acties aan. Dan is er een 24 uursstaking in het westen van Nederland.
Onlangs liep een ultimatum af dat de bonden aan NS hadden gesteld. Een laatste handreiking van het openbaarvervoerbedrijf wezen ze af, omdat die niet genoeg in de buurt van hun eisen kwam. Een van de cao-eisen is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers.
Dit bericht is geüpdatet met een reactie van de vakbond.