OM legt beslag op verwijderde tentjes Ter Apel: 'In strijd met de APV'

De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes
De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes © Tristan Braakman/RTV Noord
Willem Straat, de ondernemer die vorige week blauwe tentjes uitdeelde aan buiten wachtende asielzoekers in Ter Apel, mag de tentjes toch niet komen ophalen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft er beslag op gelegd.
Maandag kreeg Straat nog te horen dat hij de tentjes weer op mocht halen. Dinsdag vertelde de gemeente hem dat dat toch niet kon omdat het OM er beslag op had laten leggen.

'Geen reden gegeven'

Wanneer dat was gebeurd werd er niet bij verteld. 'Gisteren zeiden ze immers dat er geen sprake van dwang was, maar dat het afgeven van de tenten op vrijwillige basis was', zegt Straat. 'De gemeente heeft ook niet gezegd waarom het OM beslag heeft gelegd. Daar moet immers een goede juridische reden voor zijn.'

In strijd met de APV

Het OM bevestigt bij monde van woordvoerder Klaas-Jan Bos de inbeslagname van de tentjes. 'Omdat het in strijd is met de APV. Dat is ook de juridische grondslag.' De APV is de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin onder andere alle voorschriften staan op het gebied van openbare orde en veiligheid.
Volgens het OM gebeurde de inbeslagname op verzoek van de lokale driehoek. Een woordvoerder van burgemeester Jaap Velema laat echter weten dat er van de kant van de gemeente geen recent verzoek is gedaan tot inbeslagname.

'Geen nieuw verzoek gedaan'

'De lokale driehoek heeft dit besluit vorige week genomen', aldus de woordvoerder. 'Daar doelt het OM op. Er is recent geen nieuw verzoek gedaan.'
Velema liet vorige week weten dat er in het geval van brand meteen een levensgevaarlijke situatie zou ontstaan. 'Bij zo'n risico ben ik verantwoordelijk en dat risico wilde ik niet voor mijn rekening nemen', zei hij toen.
We lopen nu aardig tegen de bureaucratie aan en dat is heel erg frustrerend
Ondernemer Willem Straat
Straat heeft het idee dat de gemeente er inmiddels alles aan doet om te voorkomen dat er opnieuw tenten worden uitgedeeld. 'We lopen nu aardig tegen de bureaucratie aan en dat is heel erg frustrerend', laat hij weten.

Een en ander in beweging

Toch lijkt de actie wel een en ander in beweging te zetten. Zo las Straat met interesse het bericht van Koen Schuiling (voorzitter van de veiligheidsregio) die wil dat vrijdag alle asielzoekers onderdak hebben en het veld helemaal leeg moet zijn.
Straat: 'Als dat lukt, zou dat heel mooi zijn, want dan is in elk geval bereikt dat er geen mensen meer buiten hoeven slapen. We zullen dit nu vanaf de zijlijn kritisch volgen.'