Stadjer Niels Hilboesen wordt landelijke 'stem van voetbalsupporters' voor de KNVB

Niels Hilboesen op de KNVB-campus in Zeist
Niels Hilboesen op de KNVB-campus in Zeist © Eigen foto
Hij behoorde in zijn jeugd tot de fanatieke aanhang van FC Groningen, bemoeide zich later actief met supporterszaken. Al die kennis en ervaring wordt straks toegepast om de band tussen supporters en betaald voetbalclubs in het hele land te optimaliseren. Stadjer Niels Hilboesen is met ingang van volgende maand de eerste supportersmedewerker van de Nederlandse voetbalbond.
Hilboesen steekt zijn enthousiasme over zijn nieuwe functie niet onder stoelen of banken. 'Het voelt echt als loon na werken. Ik ben al twintig jaar bezig met supporterszaken en had niet meer op deze kans gerekend. Ik heb het wel even uitgeschreeuwd van geluk.' Dat hij blij is met zijn nieuwe functie is dan ook een understatement.

Erin gerold

Dat de 43-jarige Stadjer graag een woordje meespreekt over beleidszaken in de voetbalwereld komt niet helemaal uit de lucht vallen, zo zegt hij zelf. 'Toen ik een klein jongetje was, zei m'n moeder al dat ik de politiek maar in moest', lacht hij. 'Als supporter van FC Groningen zag en hoorde ik veel en daar had ik vaak wel een mening over. Later kon ik die mening als voorzitter van de Z-Side (de fanatieke aanhang van FC Groningen, red.) ook omzetten in daden. Zo rol je er een beetje in', legt hij uit.
Als vrijwilliger zette Hilboesen zich deze eeuw zestien jaar lang in om supporters meer invloed te laten krijgen bij clubs, want dat is wat hij nastreeft. Zo is hij medeoprichter van het Supporterscollectief binnen FC Groningen, waarin het gouden aandeel naar voren werd gebracht: een verplichting dat de Trots van het Noorden altijd zal blijven vasthouden aan haar kernwaarden en clubcultuur, zodat de clubnaam, het logo, de clubkleuren, speelstad en het thuisshirt onaangetast blijven.
Alsof het zo moest zijn
Niels Hilboesen
'Door zulke zaken kom je ook met de KNVB in aanraking', zegt hij. Maar zijn vrijwillige inzet voor de club met het doel om iets neer te zetten had ook een keerzijde: het slokte tijd op. 'Het heeft me al die jaren vele avonden, nachten, geld en vriendschappen gekost', somt Hilboesen op. Daarom besloot hij om een aantal jaren geleden een stap terug te doen. Toen hij de vacature van de KNVB twee maanden geleden voorbij zag komen, twijfelde hij geen moment. Ineens kon hij zijn kost verdienen met wat hij het liefste doet. 'Alsof het zo moest zijn', jubelt hij.
De KNVB-campus in Zeist
De KNVB-campus in Zeist © ANP

Uitgesproken type

Wie de Stadjer kent of volgt op social media, weet dat hij nog weleens fel en uitgesproken uit de hoek kan komen. Min of meer tot zijn eigen verbazing vond de KNVB dat geen probleem. 'Ze weten dat ik pro-vuurwerk in stadions ben en tegenstander van het WK in Qatar ben, maar dat maakte de voetbalbond niet uit. Ze willen gewoon iemand hebben die kan benadrukken wat bij supporters leeft, en dat ook politiek correct kan uitdrukken.'
Wat er precies onder voetbalsupporters leeft, weet Hilboesen maar al te goed. Tot zijn frustratie zag hij met name deze eeuw hoe de mening van supporters steeds ondergeschikter werd bij clubs die in handen kwamen van steenrijke eigenaren. 'Een vervelende ontwikkeling', vindt Hilboesen, die zijn oor uit eigen interesse te luister legde bij clubs die die zaken wél op orde hadden. 'Daar heb ik nuttige dingen gezien en gehoord. en zo kan het hier ook', vindt hij.

'Weten wat er speelt'

Het eerste wat hij in september doet in zijn nieuwe functie als landelijke supportersmedewerker KNVB is alle betaald voetbalclubs een bezoek brengen. 'Ik zal veel in gesprek zijn met het landelijke supporterscollectief en heb zelf ook een bepaalde visie over hoe supporters en clubs dichter bij elkaar kunnen worden gebracht, maar die laat ik nog achterwege. Ik wil eerst vooral weten wat er bij clubs en supporters speelt en kijken welke kant we op kunnen.'
Ik zal geen dingen goedpraten die niet goed zijn
Niels Hilboesen
Daarmee doelt hij op de invloed van supporters bij voetbalclubs. 'Want nog te vaak is er dat wijzende vingertje naar voetbalsupporters bij incidenten, terwijl ik concrete cijfers heb dat het juist de goede kant opgaat. Daar maak ik me sterk voor en daarmee kan ik me straks ook sterk maken binnen de KNVB, het ministerie en bij burgemeesters. Ik zal geen dingen goedpraten die niet goed zijn, maar kan niet zo zijn dat mensen die niet van de hoed en de rand weten zomaar bepaalde beslissingen mogen nemen.'

Supportersinvloeden

Hilboesen, die zijn werk deels vanuit Zeist en deels vanuit huis zal doen, vermoedt niet dat zijn inspanningen namens de KNVB binnen een paar maanden al zichtbaar zijn. 'Maar supporters kunnen wel verwachten dat die wensen die zij al hadden op een nieuwe plek terechtkomt. Dát moet de komende jaren in beleid terug te zien zijn. Als stem van voetbalsupporters wil ik aantoonbaar maken dat supportersinvloeden groter zijn geworden bij clubs in Nederland. Of misschien belangrijker: dat supporters in ieder geval serieus worden genomen.'