Asielschip met 1000 opvangplekken kan toch aanmeren in Velsen-Noord

De Silja Europa waarin volgens Omroep Zeeland de asielzoekers opgevangen zouden worden
De Silja Europa waarin volgens Omroep Zeeland de asielzoekers opgevangen zouden worden © Wikimedia Commons
Cruiseschip Silja Europa kan toch aanmeren aan de kade in Velsen-Noord. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Velsen laten weten aan de gemeenteraad.
Het cruiseschip biedt onderdak aan duizend asielzoekers, op piekdagen kan het aantal opvangplekken worden uitgebreid tot 1200 voor een maximumperiode van 30 dagen, meldt de NOS.

Kade niet stevig genoeg

Eerder zou de boot al in juli aanmeren. Dat ging niet door omdat de kade niet stevig genoeg was, volgens Rijkswaterstaat. Afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat onderzocht of er mogelijkheden waren om de kade te verstevigen.
'Inmiddels zijn goede vorderingen gemaakt om een veilige aanmeerconstructie te kunnen realiseren voor de MS Silja Europa', schrijft het college.
Het doel was aanvankelijk om per 1 september te beginnen met de opvang. Nu blijkt dat die datum niet kan worden gehaald. Wanneer de eerste asielzoekers er terechtkunnen, is nog onduidelijk.

Cruiseschepen een van de oplossingen

De opvang van asielzoekers op grote cruiseschepen is een van de oplossingen voor de asielcrisis die begin deze zomer werden aangedragen door het COA en staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie.
Daarbij hadden ze niet alleen Velsen, maar ook Vlissingen op het oog. In Vlissingen zette het gemeentebestuur al snel een streep door het plan omdat er in de gemeenteraad fel verzet was tegen de grootschalige opvang op een schip.

Ook Delfzijl genoemd

Ook de naam van Delfzijl, dat al een azc binnen de stadsgrenzen heeft, kwam even ter sprake. Maar daarover sprak de gemeente Eemsdelta meteen z'n veto uit.
'We kunnen dit maatschappelijk niet aan. Qua vrijwilligers, qua onderwijs en qua gezondheidszorg zitten we aan onze max', zegt wethouder Jan Menninga namens het college van B&W.