Nog nooit zoveel buitenslapers in Ter Apel: 700 mensen slapen buiten

Asielzoekers onder een tent in Ter Apel
Asielzoekers onder een tent in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
Voor het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer zevenhonderd mensen buiten geslapen. Dat is bijna het dubbele van de nachten daarvoor; toen sliepen er rond de vierhonderd asielzoekers buiten.
Het hoge aantal is onverwacht, een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet dinsdagavond nog weten rond de vierhonderd mensen te verwachten. Dat blijken er nu dus zo'n driehonderd meer geweest te zijn.

Beschutting van luifels

De mensen krijgen voor het aanmeldcentrum enigszins beschutting van de luifels die enkele weken geleden zijn geplaatst. Koen Schuiling, de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, zei dinsdag dat dat provisorische tentenkamp binnen een week weg moet zijn. Schuiling pleitte voor een plek 'in de buurt van Ter Apel' waar asielzoekers kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn voor hun aanmelding in Ter Apel.

Beslag op blauwe tentjes

De blauwe tentjes, die vorige week door ondernemer Willem Straat werden geschonken en vervolgens werden weggehaald door de gemeente Westerwolde, zijn inmiddels door het OM in beslag genomen.