Deel personeel aanmeldcentrum Ter Apel legt werk neer

Asielzoekers wachten voor de ingang van Ter Apel
Asielzoekers wachten voor de ingang van Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
Een deel van het personeel van het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft dinsdag het werk neergelegd. Daartoe besloten ze om 15.00 uur uit onvrede met de werkomstandigheden.
Bronnen zeggen tegen RTV Noord dat het gaat om medewerkers van de afdeling die asielzoekers in het eerste stapje van het asielproces opvangen.
COA-woordvoerder Jacqueline Engbers ontkende dinsdagavond tegenover RTV Noord dat er sprake is van een werkweigering of een staking. Wel geeft ze toe dat een deel van de COA-medewerkers in Ter Apel de werkdruk als te hoog beschouwt.

Pijn in je COA-hart

Als verklaring voor de onvrede wijst Engbers niet alleen op gevoelens van onveiligheid, die bij de medewerkers leven. Ze noemt ook de kwaliteit van het werk die onder druk staat.
Als je ziet dat mensen buiten voor de poort slapen, dan doet dat pijn in je COA-hart
Jacqueline Engbers - woordvoerder COA
‘Als je ‘s ochtends naar je werk gaat en je ziet de mensen buiten voor de poort slapen, dan doet dat pijn in je COA-hart. Wij zijn voor de opvang en begeleiding van asielzoekers, niet van het buitensluiten.’

Al maanden onrustig

Het is al maanden onrustig op en rond het aanmeldcentrum, met name door opstoppingen voor de poort. Dat leidde tot opstootjes en vechtpartijen.
Komende nacht slapen voor de poorten van het aanmeldcentrum voor de derde achtereenvolgende nacht rond de 400 mensen buiten.