Lycurgus begint seizoen met opvallende 'nieuweling' en 'slap gelul'

Lycurgus-coach Arjan Taaij geeft zijn nieuwe selectie uitleg
Lycurgus-coach Arjan Taaij geeft zijn nieuwe selectie uitleg © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor de volleyballers van Samen Lycurgus is het nieuwe seizoen begonnen. De ploeg van coach Arjan Taaij had dinsdag de eerste openbare training voor de pers. Daarbij werd kennis gemaakt met de nieuwe selectie en er was een opvallende 'nieuweling' te bewonderen.
Steven Ottevanger, die de afgelopen vier seizoenen libero van Lycurgus was, had zijn contract niet verlengd in Groningen, omdat hij in het buitenland wilde gaan spelen. Toch stond hij weer in Groningen op het veld. 'Ik heb aan het einde van vorig seizoen besloten om een stap naar het buitenland te maken als libero, en dat is tot op heden niet gelukt. Mijn andere doel was om de hele zomer bij het Nederlands team te spelen en dat is ook niet gelukt, want halverwege heeft de bondscoach ervoor gekozen om Mats Bleeker mee te nemen, de libero van Orion. Dus twee doelen die ik niet behaald heb, helaas. En vooralsnog heb ik geen club, dus ben ik in contact gekomen met Lycurgus. Er is in elk geval plek om nu mee te trainen en om wellicht in de toekomst aan te sluiten.'
Ottevanger is terug bij Lycurgus, maar voor hoe lang?

Ottevanger als passer-loper?

Hoewel de libero-positie nu al ingevuld is door Jeffrey Klok en Jaron Spiegelaar, hoopt Arjan Taaij Ottevanger toch bij de selectie te kunnen halen. 'Onze intentie is om te kijken of we hem kunnen toevoegen aan de selectie. We willen nog een passer-loper, die vooral passende kwaliteiten heeft. Ik denk dat hij die speler kan zijn. Daar hebben we eigenlijk ook niet zo heel veel twijfel over. Hij is aanvallend en serverend ook handig. Natuurlijk moet de toekomst dat ook uitwijzen. Alleen we zoeken ook niet iemand die aanvallend het verschil maakt, want ik denk dat we die wel in huis hebben. Ik denk dat we vooral iemand zoeken die passend en verdedigend stabiliteit kan brengen', aldus de coach van Lycurgus, die zijn tiende seizoen ingaat als hoofdcoach van de Groningse volleybalclub.
'Ik heb er zeker heel veel zin in. Het blijft ontzettend leuk om met zo'n mooie groep te werken en met elkaar iets te proberen na te jagen. Dat doe ik inderdaad voor het tiende seizoen, maar ik zit nog goed op mijn plek', lacht Taaij.
Arjan Taaij richting tiende seizoen: 'Heb er heel veel zin in'

'Lycurgus is professioneler dan Dynamo'

De selectie telt vier nieuwelingen: Jacob Kern (Can), Ryan Coenen (VS), Kyle McCauley (VS) en Jeffrey Klok. Die laatste is overgekomen van de ploeg die de afgelopen twee seizoenen landskampioen werd, namelijk Draisma Dynamo uit Apeldoorn. Toch denkt libero Jeffrey Klok bij Lycurgus juist een stap vooruit te zetten.
'Ik vond het belangrijk om weer een stap in mijn carrière te maken en ik denk dat dat bij Lycurgus kan in een professionelere omgeving. Lycurgus is een absolute topclub. Het is hier medisch beter geregeld, net als de krachttraining. We zijn hier met een groep van veertien, waarbij we altijd met elkaar spelen en trainen. Dat is bij Dynamo heel anders, omdat er heel veel spelers zijn die werken en studeren, dus daar ben je niet altijd met de volledige groep. Arjan Taaij is een fantastische trainer die me veel kan leren, dus ik denk dat ik hier beter kan worden', aldus de 23-jarige libero, die graag van zich laat horen.
Kyle McCauley, Ryan Coenen, Jeffrey Klok en Jacob Kern
Kyle McCauley, Ryan Coenen, Jeffrey Klok en Jacob Kern © JK Beeld

'Ik kan wel goed slap lullen'

Hij typeert zichzelf. 'Ik kan wel goed slap lullen, dus we kunnen hier nog wel anderhalf uur staan, denk ik. Dat is mijn natuur en dat probeer ik ook in mijn kracht te gebruiken. Op het volleybalveld om energiek te zijn en te communiceren, op een serieuze manier of een ludieke manier. Dat is voor een deel mijn kracht.'
Taaij voegt toe: 'Hij brengt volleyballend kwaliteit, maar hij is zeker een uitgesproken persoon, zowel binnen als buiten het veld. Daar houd ik wel van. Ik vind het fijn als mensen een uitgesproken mening hebben. Soms moet je misschien even tegen hem zeggen dat hij zijn mond moet houden', zegt de coach met een knipoog. 'Maar hij is zoals hij is, en dat is fijn.'

'Bij Dynamo was het harder en scherper'

Klok laat dan ook gelijk van zich horen, als hem gevraagd wordt naar wat hij van de spelersgroep vindt. 'Het is hier wel anders. Bij Dynamo was het naar mijn mening veel harder en veel scherper. We zitten natuurlijk nog in de voorbereiding, dus er is nog geen echte spanning. Maar soms mis ik die pit wel, en daar zal ik ook deels zelf voor zorgen. Ik denk dat dat er wel iets meer mag zijn.'
Jeffrey Klok: 'Ik kan wel goed slap lullen'

'Taaij trakteert op een burgertje'

Ook Arjan Taaij zorgt, zoals gebruikelijk, voor de nodige sfeer bij Lycurgus. Het programma draait niet alleen om volleybal. 'Af en toe bestook ik de jongens met het feit dat ik na de training altijd even zwem in mijn privémeer. En toen zeiden ze dat het wel eens tijd werd dat ik dat liet zien. Dus dat combineren we dan met een barbecue. We trainen morgen twee keer en na de laatste training trakteer ik op een burgertje', besluit Taaij met een lach.

Oefenduels tegen Duitsers

Op vrijdag 2 september speelt Lycurgus de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding, vanaf 17.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum tegen het Duitse SVG Lüneburg. Een dag later speelt de ploeg van coach Arjan Taaij opnieuw tegen de Duitse ploeg, maar dan vanaf 12.30 uur in MartiniPlaza.