Groningen heeft kleinste economische groei van alle provincies

Een terras aan een van de diepen in stad Groningen
Een terras aan een van de diepen in stad Groningen © Bart Breij/RTV Noord
De economie in de provincie Groningen groeide de afgelopen maanden met drie procent, dat is het minst van alle provincies. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder.
Er zijn twee belangrijke redenen voor de relatief beperkte Groningse groei. Ten eerste wordt de gaswinning steeds verder teruggeschroefd. Hoewel de aardgasbaten naar de landelijke schatkist gaan, wordt de gaswinning wel aan de provinciale economie gekoppeld, omdat de winning in Groningen plaatsvindt.

Minder impact van beëindiging coronamaatregelen

Een andere reden zit in de sectoren die profiteerden van het opheffen van coronamaatregelen. Het gaat dan vooral om de horeca, de luchtvaart, het spoorvervoer en de reisbranche. Omdat deze sectoren in Groningen een relatief klein deel van de economie uitmaken, is de impact van de beëindiging van coronamaatregelen ook kleiner.

Waar was de groei het grootst?

De economische groei is het grootste in Noord-Holland. Dat is met name te verklaren doordat Schiphol en de Amsterdamse horeca geen last meer hadden van coronamaatregelen. Ook de economie van Zeeland groeide voornamelijk door de heropening van de horeca.
Hoe wordt de economische groei bepaald?
De groei van de economie wordt berekend aan de hand van het bruto binnenlands product (bbp). Dit gaat om alles wat er aan goederen of diensten door huishoudens, overheden en bedrijven geïnvesteerd en geconsumeerd wordt. Ook speelt de in- en uitvoer van goederen en diensten een rol. Als het bbp hoger is dan in diezelfde periode vorig jaar, dan groeit de economie.