Rode Kruis-servicepunt in Ter Apel weer dicht: het is te druk

Het servicepunt van het Rode Kruis
Het servicepunt van het Rode Kruis © Jan Been/RTV Noord
Het Rode Kruis heeft het humanitair servicepunt nabij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel woensdagochtend niet geopend. Het is momenteel zo druk op het terrein dat het Rode Kruis eerst meer medewerkers naar de plaats wil laten komen.
Het Rode Kruis biedt eerste hulp en informatie voor de asielzoekers die wachten bij het aanmeldcentrum. Wanneer het humanitair servicepunt weer opengaat is nog niet duidelijk.

Eerder gesloten na vechtpartijen

Eerder sloot het Rode Kruis het servicepunt al vanwege de veiligheid van medewerkers, nadat er vechtpartijen waren uitgebroken. Deze week heropende het servicepunt nadat de beveiliging was opgeschroefd en de trailer was verplaatst.
Ziehier wat het servicepunt van het Rode Kruis zoal doet en deed - afgelopen maandag:
Zo werkt de hulppost van het Rode Kruis bij azc Ter Apel
'We onderzoeken de situatie nu', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis nu. Zo wil de hulporganisatie voorkomen dat er lange rijen ontstaan voor de eerste hulppost. 'We willen onvrede onder mensen vermijden. Het is daar nu ook erg warm.'

Zevenhonderd buitenslapers en stakend personeel

In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen zo'n zevenhonderd mensen buiten het aanmeldcentrum, zo'n 300 personen meer dan de nachten ervoor. Nog nooit waren er zoveel buitenslapers voor het aanmeldcentrum. Een deel van het personeel staakt deze ochtend, omdat ze de drukte het hoofd niet kunnen bieden.
Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, stelt dat het tentenkamp in Ter Apel binnen een week weg moet zijn.