Ontruiming in Ter Apel afgerond: tenten en kampeerspullen weggehaald

Politie haalt de tenten weg
Politie haalt de tenten weg © Ariënne Dozeman/RTV Noord
De politie heeft het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel ontruimd. Kampeerspullen als tentjes en haringen werden daarbij weggehaald.
De actie volgde op de noodverordening die eerder deze woensdag werd afgekondigd. Die verbiedt het gebruik van kampeermiddelen op en rond het terrein van het aanmeldcentrum.

Per direct verboden

Het is daarmee per direct verboden om kampeermiddelen te gebruiken of voorhanden te hebben in het gebied. De enige uitzondering daarop vormen de beige/bruine luifels die in juli door het COA voor de poort van het aanmeldcentrum zijn geplaatst. Alle andere tentjes en haringen worden weggehaald.
Ook werd er begonnen met fouilleren, iets dat de politie en burgemeester Jaap Velema van gemeente Westerwolde afgelopen weekend al aankondigden.
De noodverordening in effect: politie haalt alle tentjes weg
De noodverordening in effect: politie haalt alle tentjes weg © Ariënne Dozeman/RTV Noord
Ontruiming voor aanmeldcentrum Ter Apel: tenten weggehaald
De verordening is onder meer ingesteld omdat tentharingen als wapen gebruikt zouden zijn bij vechtpartijen, schrijft de Veiligheidsregio Groningen in haar besluit. De verordening geldt tot 1 oktober.

Geen tentjes meer toegestaan

De verordening verbiedt ook het doneren van tenten, zoals onlangs gebeurde na een crowdfundingsinitiatief.
Een ondernemer deelde half augustus tentjes uit om onderdak te bieden aan de asielzoekers. Die blauwe tentjes werden verwijderd door de gemeente. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels beslag gelegd op de tentjes.