'Bij elke slag die ik maak, denk ik aan Bram'

Jessica Baars en Mirjam Sluman doen met de Spetters mee aan de Groningen Swim Challenge
Jessica Baars en Mirjam Sluman doen met de Spetters mee aan de Groningen Swim Challenge © Remco in 't Hof/RTV Noord
Komend weekend wordt er tijdens de Groningen Swim Challenge weer gezwommen tegen kanker. Het sponsorgeld dat wordt opgehaald gaat naar kankeronderzoek in het UMCG.
Haar zwager Bram overleed nog maar drie maanden geleden aan de gevolgen van een hersentumor. Voor Jessica Baars uit de stad Groningen is hij de ultieme motivatie om zaterdag mee te doen aan de Groningen Swim Challenge.
'Bij elke slag die ik doe, zal ik aan hem denken', zegt ze, 'Hij gaf zijn strijd niet op, dus ik ook niet.' Baars is een van de deelnemers van zwemteam de Spetters. Een team dat al vijf jaar meedoet met die ultieme uitdaging: 35 kilometer zwemmen in open water.
'Bij elke slag die ik maak, denk ik aan Bram'

Borstkanker

Een andere Spetter, Mirjam Sluman, heeft ook een persoonlijke reden om zich dit weekend weer in te zetten voor kankeronderzoek. 'Bij een van onze teamleden is een tijd terug borstkanker geconstateerd. Dan komt kanker wel heel dichtbij', zegt ze. 'Ze zwemt zelf niet mee, maar zal er dit weekend wel bij zijn. Voor haar zwem ik', motiveert Sluman.

Ultra Swim

Dit jaar wordt de Swim Challenge voor de achtste keer gehouden. Onder begeleiding van boten en vrijwilligers, coaches en schippers zullen honderden deelnemers in estafettevorm van Zoutkamp naar de Oosterhaven in Stad zwemmen.
De route van de Groningen Swim Challenge
De route van de Groningen Swim Challenge © RTV Noord
Dit jaar wordt er ook weer de Ultra Swim gehouden, een parcours van ongeveer 50 kilometer van Lauwersoog naar Stad. In de binnenstad van Groningen wordt dan de traditionele de City Swim gehouden. Al deze wedstrijden hebben als doel om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor het goede doel.