N999 tussen Uithuizen en Garsthuizen vanaf september zeven weken afgesloten

De N999 vanaf Uithuizen
De N999 vanaf Uithuizen © Google Streetview
De provinciale weg N999 (Eppenhuizerweg) is vanaf 12 september ongeveer zeven weken steeds gedeeltelijk afgesloten. Volgens de provincie Groningen gaat het om het gedeelte tussen Uithuizen en de aansluiting met de Eemshavenweg (N46) bij Garsthuizen.
De provincie laat in deze tijd groot onderhoud uitvoeren aan de weg, de beweegbare brug bij Uithuizen en de vaste brug bij Zandeweer. Ook wordt de weg aangepast naar een zestigkilometerweg.

Vier fases

Het deel van de N999 krijgt nieuw asfalt en gedeeltelijk een nieuwe fundering. De provincie heeft het onderhoud in vier fases onderverdeeld. Eerst wordt de rotonde bij Uithuizen aangepakt, daarna volgt de beweegbare brug. Fase drie is het stuk van Zevenhuizen tot de Eemshavenweg en ten slotte worden de op- en afritten bij de Eemshavenweg onder handen genomen. Op 21 oktober hoopt de provincie de laatste werkzaamheden klaar te hebben.

Extra reistijd

Verkeer vanaf de Eemshavenweg richting Uithuizen wordt omgeleid via de N46 (Eemshavenweg) en de N363 (Roodeschool en Uithuizermeeden). Verkeer vanuit Uithuizen richting de Eemshavenweg kan via de N363 en de N998 (Usquert, Kantens en Middelstum). 'De omleidingsroutes worden met borden aangegeven', aldus de provincie.
Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd, 'het advies is om de navigatie uit te zetten en de borden langs de weg te volgen'.

Van tachtig naar zestig

Op de N999 mag je nu nog tachtig kilometer per uur rijden, na de werkzaamheden is de toegestane snelheid zestig kilometer per uur. De provincie wil de weg zo veiliger maken. Op drie locaties worden verkeersdrempels aangelegd en langs vrijwel de hele weg komen grasbetontegels in de bermen.
Drie kruispunten worden opnieuw ingericht, zodat ze beter passen bij de nieuwe snelheid. Bij de aansluiting met de Noorderweg en de Kantsterweg worden hiervoor nieuwe middenbermen aangelegd en bestaande middenbermen verbeterd.
Er wordt niet gewerkt aan het kruispunt N999 met de Kansterweg. De Kansterweg blijft tijdens de werkzaamheden open.