Liveblog Ter Apel donderdag 25 augustus: 'Vrijdag wellicht asielcrisis-akkoord' • Opnieuw 700 buitenslapers verwacht

De situatie voor de poort deze week in Ter Apel
De situatie voor de poort deze week in Ter Apel © ANP
De ontwikkelingen in en om het aanmeldcentrum in Ter Apel volgen elkaar in hoog tempo op. Nadat er vannacht opnieuw zo'n 700 asielzoekers buiten sliepen, opende Artsen zonder Grenzen er een hulppost deze donderdagochtend. In dit blog lees je het laatste nieuws.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

23.15: Protest in Ter Apel: 'COA, sluiten die tent. En wel direct'

In het centrum van Ter Apel liepen donderdagavond enkele honderden mee in een protestmars tegen het aanmeldcentrum in het dorp. 'Het is toch zo dat het faciliteren van criminaliteit strafbaar is? Dus COA, sluiten die tent. En wel direct', riep iemand van de organisatie voorafgaand aan de demonstratie door een microfoon. Daarop volgde een luid applaus.
Ook tijdens de demonstratiemars zelf staken mensen die meeliepen hun mening niet onder stoelen of banken. 'Ik voel me hier niet meer veilig, nee', zegt een vrouw. 'Je wordt nagekeken en je moet uitkijken als je staat te pinnen', zegt ze. Voor een andere vrouw is de recente drukte rondom het aanmeldcentrum reden om zich te laten horen. 'Daar ben ik wel een beetje klaar mee.'
Protest in Ter Apel: 'COA, sluiten die tent. En wel direct'

22.00: 'Vrijdag akkoord verwacht over asielcrisis'

Het kabinet zou honderden miljoenen euro's extra moeten uittrekken om extra asielopvang in gemeenten mogelijk te maken. Een akkoord hierover wordt 'hopelijk vrijdag' gesloten. Dat zegt Theo Weterings van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen Nieuwsuur. Voor de crisis bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn er voorstellen voor een kortetermijnoplossing.
Met het extra geld zouden gemeenten voor meerdere jaren plekken moeten regelen om op langere termijn uit de asielcrisis te komen. 'Dus niet afbouwen als er minder mensen komen', benadrukt Weterings tegenover de NOS.
Buitenslapers in Ter Apel
Buitenslapers in Ter Apel © ANP

20.45: Voor derde nacht op rij slapen 700 mensen buiten in Ter Apel

Voor de derde nacht op rij slapen er de komende nacht ongeveer 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagavond.
Bij het aanmeldcentrum is niet genoeg plek, waardoor mensen de nacht moeten doorbrengen in de buitenlucht.

20.00: Demonstratie eindigt in de buurt van het aanmeldcentrum

De demonstratie eindigt in de buurt van het aanmeldcentrum. Het leek even spannend te worden toen de voorste lopers door de afzetting wilden.
Agenten riepen daarop preventief de honden op, maar dat bleek toch niet nodig. De organisatie kreeg de meute vervolgens mee. Er staat nog een klein groepje, maar dat is niet dreigend. 'Schaam je kapot!', werd er nog even gescandeerd.
Dat was de demonstratie ook geen moment, dreigend. Het ging er vreedzaam aan toe. Volgens de politie liepen er 500 mensen mee.
De demonstratie eindigt in de buurt van het aanmeldcentrum
De demonstratie eindigt in de buurt van het aanmeldcentrum © Eva Hulscher/RTV Noord

19.00: 500 verontruste 'Ter Apelers': 'Ons dorp gaat naar de knoppen'

In het centrum van Ter Apel hebben zich enkele honderden mensen verzameld om te demonstreren. Het gaat om verontruste Ter Apelers, die zeggen dat 'Het kan zo niet langer kan, want ons dorp gaat naar de knoppen'.
Ook zouden er sympathisanten van elders hebben meegelopen.
'Wij de overlast meer dan zat'
'Wij de overlast meer dan zat' © Van Oost Media
De demonstratie kreeg even voor zessen toestemming van de Veiligheidsregio Groningen (VRG) om door te gaan. Ze lopen in de richting van het aanmeldcentrum, maar mogen van de VRG daar niet helemaal eindigen.
'Wij zijn de overlast meer dan zat', staat er op een groot spandoek te lezen. 'Echte vluchteling oké. Rotzooitrapper weg ermee!’, staat er op een ander. Ook werden er meerdere omgekeerde Nederlandse vlaggen meegedragen.
De regels die de demonstranten vooraf kregen opgelegd waren streng. Zo mochten er geen fakkels worden meegenomen. Ook zouden racistische uitlatingen niet worden getolereerd. Iemand die dat toch zou doen, zou direct uit de stoet worden gezet.
'COA, sluiten die tent. En wel direct'

18.20: 'Dat Ter Apelers hun dorp terug willen hoor ik ook in gesprekken voor de parochie'

'De kloof tussen zij in Den Haag en wij hier wordt als immens ervaren. Dat krijg ik ook meerdere keren te horen', zegt Sander Hof, diaken van Parochie Heilig Kruis in Ter Apel over de situatie rondom het toenemende aantal vluchtelingen in het dorp. 'Wat we proberen te doen is op persoonlijk niveau hulp bieden, bijvoorbeeld voor kleding', zegt hij over asielzoekers die hulp vragen bij zijn kerkgemeenschap. 'De mensen lopen nu heen en weer omdat ze geen plek bij het aanmeldcentrum kunnen krijgen en dus worden de ongemakken groter', vult Henk Pruim, voorzitter van de locatieraad Ter Apel, aan.
'Dat Ter Apelers hun dorp terug willen hoor ik ook in gesprekken voor de parochie'

18.15: AzG-verpleegkundige: 'Ik kreeg een flash van Soedan'

De vergelijking met Moria werd al gemaakt. Ook verpleegkundige Linda Buijze van Artsen zonder Grenzen had een flashback: naar Soedan, waar ze vorig jaar was, vertelde ze in Noord Vandaag aan verslaggeefster Evan Hulscher.
'Ik kreeg hier een flashback van wat ik vorig jaar zag in Soedan'

18.05: 'Mensen met een beperking vinden het ook leuk om anderen te helpen'

De situatie in Ter Apel is schrijnend. Honderden asielzoekers sliepen de voorbije weken buiten de poorten van het overvolle aanmeldcentrum, waar de hygiëne ver te zoeken is. Sinds donderdagochtend is Artsen zonder Grenzen aanwezig om te helpen en ook mensen uit de buurt helpen, zoals Yljo van Donselaar.

15.20: Twee mannen met spoed naar ziekenhuis gestuurd, een met hartaanval

Artsen zonder Grenzen heeft twee mannen bij het aanmeldcentrum Ter Apel met spoed naar het ziekenhuis gestuurd. Het gaat om een man die een acute hartaanval kreeg en een man met suikerziekte die al een maand geen insuline kreeg.
'We zien heel veel verwaarloosde chronische ziektes', aldus directeur van AzG Nederland Judith Sargentini. 'Zo had de man met suikerziekte al een tijd zonder insuline gereisd voor hij in Ter Apel aankwam. Hij zou daar dan eigenlijk direct medische hulp moeten krijgen, maar dat gebeurde niet.'
De man die de acute hartaanval kreeg is behandeld door een arts van AzG en daarna naar het ziekenhuis gestuurd. Verder ziet de organisatie veel mensen met zweertjes op hun lijf. 'Dat kan heel goed schurft zijn. Waar mensen dicht op elkaar leven zonder goede hygiëne ontstaat dat', aldus Sargentini.
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen overleggen bij het aanmeldcentrum
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen overleggen bij het aanmeldcentrum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

15.10: Kabinet op zoek naar nieuwe opvangplekken

Minister Yesilgöz van Justitie zei na een vergadering van het kabinet dat ze met allerlei partijen bekijkt wat er vandaag en morgen nog kan gebeuren om de situatie in Ter Apel te ontlasten. 'We kijken met andere gemeenten wie waarbij kan helpen. De acute problemen voor de opvang kun je alleen oplossen door meer plekken te hebben.'
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat er 'op heel korte termijn' afspraken worden gemaakt met gemeenten, provincies en veiligheidsregio's. 'Het gaat zo niet langer; weet dat we alles doen wat in ons vermogen ligt om de situatie in Ter Apel te keren.'

14.55: Noodopvang asielzoekers Assen negen maanden verlengd

De tijdelijke noodopvang voor vijfhonderd asielzoekers in Expo Assen wordt verlengd tot 31 mei 2023. De gemeente Assen heeft daarover afspraken gemaakt met het COA en eigenaar Lenferink Groep Zwolle.
De evenementenhal vlakbij het TT Circuit zou eigenlijk tot 1 september 2022 beschikbaar blijven als noodopvangcentrum, maar het COA heeft de gemeente en de eigenaar verzocht om langer gebruik van de Expo te kunnen maken.

14.00: Ondernemer doneert restantbedrag aan Migreat

Ondernemer Willem Straat uit Stad gaat het geld dat hij met zijn crowdfundingsactie heeft binnengehaald doneren aan Migreat. Straat kocht van het geld tentjes voor de asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum slapen, maar daar stak de veiligheidsregio een stokje voor. Het bedrag dat nog op de rekening stond, bijna 7000 euro, gaat nu naar de stichting.
Migreat staat regelmatig bij het aanmeldcentrum om de asielzoekers te voorzien van eten. 'Wie kan er nu leven op patat en brood met kaas wat nu elke dag wordt uitgedeeld?', aldus Straat. 'Wij hopen dat er heel veel gezonde maaltijden voor gemaakt kunnen worden.'

13.30: Staatssecretaris is in gesprek met een gemeente over extra aanmeldcentrum

Eric van der Burg, Staatssecretaris van Asiel en Migratie, is in gesprek met een gemeente over het plaatsen van een nieuw aanmeldcentrum. 'Het gaat daarbij niet om de gemeente Noordoostpolder', aldus Van der Burg. Ook is hij met nog een andere gemeente in gesprek voor een grotere opvangplek. 'Het helpt niet voor vandaag, maar het levert wel extra plekken op op korte termijn.'
Van der Burg: 'In gesprek over extra aanmeldcentrum en grote opvanglocatie'

12.55: Schuiling wil nog niets kwijt over gevolgen ultimatum

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt als het kabinet vrijdag de eis van burgemeester Koen Schuiling om alle buitenslapers bij Ter Apel ergens anders onderdak te bieden, naast zich neerlegt. In zijn functie van voorzitter van Veiligheidsregio Groningen zei Schuiling woensdag dat het kabinet per vrijdag opvanglocaties moet hebben voor de ongeregistreerde buitenslapers. Als gemeenten niet willen meewerken, moet dat desnoods onder dwang, vindt hij.
Over vervolgstappen als het ultimatum van de burgemeester niet wordt gehaald, kon zijn woordvoerder niets zeggen. Dat komt pas 'zodra helder is wat er in Den Haag uit is gekomen'. Schuiling wil dat er een tijdelijke opvang komt in de buurt van het aanmeldcentrum. Als asielzoekers aan de beurt zijn voor een afspraak in het aanmeldcentrum, moeten ze vanuit die opvang naar Ter Apel worden gebracht.

12.35: NPO-omroepen denken na over landelijke actie

Een groot aantal omroepen van de NPO denkt na over een actieprogramma of een campagne rond de asielcrisis in Ter Apel. Dat laat een woordvoerder van de VPRO donderdag weten. 'Veel mensen in Hilversum voelen verbazing en schaamte bij het zien van deze beelden', stelt de zegsman namens de gezamenlijke omroepen.
'Iedereen wil iets doen, we willen proberen als omroepen een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit bizarre probleem.' Begin volgende week moet er meer bekend worden over de actie. (ANP)

12.30: Rode Kruis maakt zich zorgen over hygiëne en smerige wc's Ter Apel

Het Rode Kruis maakt zich 'ontzettende zorgen' over de slechte voorzieningen buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zo zijn er volgens de hulporganisatie maar een paar wc's en is er een tekort aan hygiëneproducten, aldus een woordvoerster na berichtgeving van NU.nl.
'Er zijn maar enkele Dixi's en een paar kraantjes waaraan mensen zich kunnen wassen', aldus de woordvoerster van het Rode Kruis. De organisatie deelt zelf handgel en handschoenen uit aan mensen. 'Er is nauwelijks tegen op te poetsen met de huidige hoeveelheid mensen', aldus een woordvoerder van het COA. (ANP)
Freelance journalist Owen O'Brien brengt de wc's in beeld:

12.00: 'Ik had het ergste verwacht, maar dit is erger'

Ibrahim en Tarek zitten enige dagen in Ter Apel en het de situatie is volgens de twee mannen niet wat ze ervan verwacht hadden. 'Ik had het ergste verwacht, maar dit is erger', volgens de mannen. Ze vinden het onveilig wat er nu met ze gebeurt. Zo heeft één van beide mannen geen kleding meer.
'Ik kom hier voor menselijkheid, maar dat zie ik niet'

10.37: Politiechef: 'Inzet Ter Apel gaat ten koste van werk Amsterdam'

De inzet van de Amsterdamse politie bij de screening van asielzoekers gaat ten koste van het werk in de hoofdstad. Dat politiechef Frank Paauw van de politie in de hoofdstad. Volgens hem valt zo'n 10 procent van de politiecapaciteit in de hoofdstad daardoor weg. Het gaat om zes diensten per dag.
Al eerder hielp de politie van Amsterdam in Ter Apel. 'Deze extra bijstand heeft een enorme impact op de werkzaamheden, maar door de lange dagen ook op het welzijn van onze mensen.' Volgens de politiechef is het ziekteverzuim aanzienlijk gestegen. 'Extra politie om het asielproces te ondersteunen gaat direct ten koste van de handhavingskracht van de politie in de eenheid Amsterdam, maar ook uiteraard in andere eenheden.' (ANP)

9.25: GroenLinks: 'Zet het leger in voor humane opvang asielzoekers'

'Het leger moet gevraagd worden om humanitaire hulp te verlenen' bij de situatie rondom het aanmeldcentrum, waar elke nacht honderden mensen buiten slapen. Dat stelt de provinciale afdeling van GroenLinks. Wat nu gebeurt is 'onacceptabel, onmenselijk en beschamend', aldus Statenfractievoorzitter Hendri Meendering, die daarbij ook verwijst naar het overlijden van een drie maanden oude baby woensdag.
'Het leger kan zorgen voor humane opvang in goede tenten, registratie van de inkomende asielzoekers en het vervoer van en naar het aanmeldcentrum voor mensen die een afspraak hebben', aldus Statenlid Bas de Boer. De partij reageert ook op het voorstel van Koen Schuiling om een voorportaal voor het aanmeldcentrum te realiseren, waar de instroom van asielzoekers beter geregeld kan worden. Die komt wat de partij betreft niet in Ter Apel zelf.
Artsen zonder Grenzen in Ter Apel
Artsen zonder Grenzen in Ter Apel © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

8.50: Schuiling noemt komst AzG dieptepunt

Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen en burgemeester van Groningen, vindt het een 'triest dieptepunt' dat Artsen zonder Grenzen naar Ter Apel komt om ondersteuning te bieden. Dat zegt hij op NPO Radio 1.

6.00: Artsen zonder Grenzen opent hulppost in Ter Apel

Artsen zonder Grenzen (AzG) opent een hulppost bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is de eerste keer in z'n ruim 50-jarige bestaan dat de organisatie medische hulp verleent binnen Nederland. De organisatie acht het nodig omdat de situatie volgens hen lijkt op het Griekse vluchtelingenkamp Moria.
'Er zijn geen douches aanwezig en toiletten worden niet goed onderhouden', constateerde het team van AzG. Het team sprak mensen die zich al een week niet hadden kunnen douchen, bij een aantal van hen werden huidziektes geconstateerd.
'Honderden mensen slapen in de buitenlucht, ongeacht de weersomstandigheden. Onder hen zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes. Als deze situatie zo doorgaat, kan dit leiden tot ernstige medische noodgevallen.'
Geen douches maar een 'wasplek' buiten het aanmeldcentrum
Geen douches maar een 'wasplek' buiten het aanmeldcentrum © Ariënne Dozeman/RTV Noord