Drie jaar cel dreigt voor overvaller Primera die door omstanders werd overmeesterd

Een motoragent bij de overvallen Primera in stadswijk Selwerd
Een motoragent bij de overvallen Primera in stadswijk Selwerd © ProNews
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie jaar tegen een 37-jarige Stadjer die op 11 september vorig jaar de vestiging van Primera aan de Eikenlaan in Groningen overviel.
De man bekende donderdag voor de Groninger rechtbank dat hij verantwoordelijk was voor de overval. De Stadjer had een drugsschuld en moest binnen twee weken betalen. Hij werd met de dood bedreigd, verklaarde hij. 'Ik had het geld op een andere manier moeten regelen, maar ik zag geen andere uitweg', zei de man tegen de rechter.

Doodsangst uitgestaan

Een medewerkster opende de winkel in de vroege ochtend en kreeg direct een mes op haar gericht. De Stadjer dwong haar de kassa te openen en graaide geld uit de lade. De medewerkster verkeerde in doodsangst en schreeuwde om hulp. Omstanders kwamen op haar hulpgeroep af.
Een van hen overmeesterde de overvaller. ‘Best heldhaftig, omdat de ander een mes droeg’, zei de rechter. De omstanders hielden de verdachte vast en droegen hem over aan de politie.

Drugshandel in Engeland

De man pleegde in 2018 ook al een overval, op het filiaal van Big Bazar in Emmen. Hiervoor kreeg hij een celstraf opgelegd.
In 2013 werd de Stadjer in Engeland veroordeeld tot zeven jaar cel voor drugshandel. Hiervan zat hij drie jaar uit, waarna hij Engeland werd uitgezet. Terug in Nederland bleef het restant van de celstraf op basis van voorwaarden boven zijn hoofd hangen.
Een dag voor de overval op de Primera in Groningen stond de man nog voor de rechtbank in Groningen, vanwege de verlenging van deze voorwaarden. De man vertelde toen dat hij zijn leven op de rit had. Het reclasseringstoezicht werd verlengd.

Om de tuin geleid

‘U heeft iedereen om de tuin geleid. Waarom heeft u uw schuld toen niet aan de reclassering voorgelegd?’, vroeg de rechter. ‘Dat had ik moeten doen’, zei de man. De officier van justitie vindt dat de man nu al zijn kansen heeft verspeeld. Ze eiste dat de man ook de resterende celstraf van vier jaar uit Engeland alsnog uitzit.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.