Opmerkelijk apparaat verwijdert plastic afval uit Eemskanaal in Groningen

De CirCleaner onder de Berlagebrug in Groningen
De CirCleaner onder de Berlagebrug in Groningen © Steven Radersma/RTV Noord
Het lijkt op een soort waterrad: de CirCleaner van het Delftse bedrijf Noria. Dit apparaat drijft sinds deze week in het Eemskanaal in Groningen.
Rinze de Vries, één van de oprichters van Noria, heeft het apparaat, dat onder de Berlagebrug drijft, enkele uren geleden ingeschakeld. De CirCleaner heeft een diameter van ongeveer drieënhalf meter. Het bestaat uit een holle as met daaraan vijf schoepen die tegen de stroomrichting in draaien.

Schoepen

De Vries: ‘Die schoepen draaien langzaam. Het plastic afval dat ze opscheppen valt via een opening in de holle as, die tegelijkertijd een opvangcontainer is. Die container kan worden geleegd.’
Rinze de Vries van Noria bij de CirCleaner
Rinze de Vries van Noria bij de CirCleaner © Steven Radersma/RTV Noord
‘Nu draait de CirCleaner nog op stroom van de wal’, vervolgt de Vries, ‘maar het is de bedoeling dat we straks zonne-energie of waterkracht gaan gebruiken, zodat hij overal, ook in de derde wereld, kan worden ingezet.’
In het Eemskanaal wordt het drijvende afval via twee drijvende schermen naar de ingang van de CirCleaner geleid. Die schermen drijven aan de kant van het kanaal waar het meeste afval door de wind en de stroming voorbij komt.

Eerste resultaten

Na een paar uur draaien zijn de eerste resultaten zichtbaar: in de holle as zien we een leeg sportdrankflesje, een patatbakje, sigarettenpeuken en andere troep.
Het afval wordt verzameld in de holle as
Het afval wordt verzameld in de holle as © Steven Radersma/RTV Noord

'Stop Plastic van Stad naar Wad'

We gaan de komende tijd op verschillende plaatsen proefdraaien om inzicht te krijgen in de hoeveelheid plastic in het water’, zegt De Vries. ‘Dat doen we in het kader van het project Stop Plastic van Stad naar Wad.’
Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Waterschap Noorderzijlvest, de gemeente Groningen en Groningen Seaports. Het Waddenfonds verleent financiële ondersteuning. Het project loopt van 2021 tot en met 2024. De inzet van de CirCleaner is één van de manieren om inzicht te krijgen in de hoeveelheid plastic afval en in het verwijderen daarvan.

Wereldwijd

Het apparaat nadert met het proefdraaien onder de Berlagebrug zijn voltooiing. Noria is bezig met het voorbereiden van een productielijn zodat de CirCleaner dan in kanalen en rivieren over de hele wereld kan worden ingezet.