Parlementaire enquête gaswinning hervat met verhoor oud-burgemeester Rodenboog

Annemarie Heite voor de parlementaire enquêtecommissie
Annemarie Heite voor de parlementaire enquêtecommissie © RTV Noord
De openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen worden maandag 29 augustus hervat met het verhoor van voormalig burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. Naast Rodenboog worden komende week onder meer een oud-toezichthouder, oud-minister en voormalig NAM-baas verhoord.
In de laatste week van juni startten de openbare verhoren. In die week poogde de enquêtecommissie een breed beeld te geven van de problematiek door gedupeerden, wetenschappers, politici en mensen van NAM en Shell te horen. Na het zomerreces worden de verhoren komende maandag hervat.
De eerste week parlementaire enquête gaswinning in een notendop
In deze tweede verhoorweek worden elf getuigen opgeroepen. De focus van de verhoren ligt op de aardbeving van Huizinge en het najaar van 2012, vertelt voorzitter Tom van der Lee van de enquêtecommissie. 'Het gaat dan niet alleen om de impact van de beving, maar ook wat het deed met hoe iedereen keek naar de aardbevingen door gaswinning en de discussies die zijn ontstaan.'

Maandag

De persoon die het spits afbijt is Albert Rodenboog. Hij was van 2003 tot en met 2018 burgemeester van Loppersum. Zijn gemeente was regelmatig het epicentrum van zware aardbevingen en ook de versterkingsoperatie heeft een flinke impact in de regio. Rodenboog werd door de jaren heen het bestuurlijke gezicht van de problematiek.
Net als Rodenboog wordt ook Annemarie Muntendam-Bos op de eerste dag verhoord. Zij werkte jarenlang voor onderzoeksinstituut TNO en is sinds 2012 specialistisch inspecteur bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Ze schreef na de beving bij Huizinge onder meer mee aan het advies om de gaswinning te verlagen.

Dinsdag

Dinsdag zijn drie verhoren. De dag begint met Bernard Dost van het KNMI. Dost is onder meer afdelingshoofd seismologie geweest bij het KNMI ten tijde van de aardbeving bij Huizinge. Tegenwoordig is hij onderzoeker bij het KNMI. Daarna wordt Jaap Breunese verhoord. Hij werkt al meer dan dertig jaar voor TNO en diens voorloper: de Rijks Geologische Dienst.
Voormalig toezichthouder Jan de Jong sluit de dag af. Hij was van 2003 tot en met 2014 inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Na de aardbeving bij Huizing adviseerde hij om de gaswinning vanwege de veiligheid af te bouwen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Niet lang daarna ging De Jong vervroegd met pensioen.

Woensdag

Op de derde dag wordt voormalig NAM-baas Bart van de Leemput verhoord. Hij stond aan het roer van het gasbedrijf tussen 2009 en 2014. Daarna kreeg hij een directiefunctie binnen Shell waarbij hij verantwoordelijk werd voor het opsporen, ontwikkelen en produceren van ruwe olie en aardgas. Van de Leemput werd ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Shell Nederland.
Stan Dessens is de andere persoon die woensdag wordt verhoord. Hij was van 1988 tot en met 1999 topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Later werd hij onder meer voorzitter van de Raad van Commissarissen van Gasterra en had hij een rol bij staatsbedrijf EBN.

Donderdag

Jos de Groot is een andere voormalig topambtenaar die gehoord wordt, maar dan een dag later. Hij werkte van 2006 tot en met 2014 als directeur energiemarkt voor het ministerie van Economische Zaken. Die middag is het de beurt aan oud-minister Maxime Verhagen (CDA). Hij was minister van Economische Zaken tussen 2010 en 2012, ten tijde van de aardbeving bij Huizinge.

Vrijdag

Anton Broenink is de eerste persoon van ExxonMobil die gehoord wordt door de enquêtecommissie. Hij werkte van 2002 tot en met 2007 als gas marketing manager bij de Amerikaanse energiereus. Daarna werd hij operationeel directeur bij Gasterra tot 2016. In die periode was hij de rechterhand van Gasterra-baas Gertjan Lankhorst (2006-2016) die vrijdagmiddag verhoord wordt.

Geen gedupeerden

Het valt op dat in deze tweede twee van de verhoren geen gedupeerden zijn opgeroepen. Die kregen in de eerste verhoorweek wel volop de ruimte. 'Ik denk dat Rodenboog als voormalig burgemeester van Loppersum het perspectief van de mensen wel zal meenemen', verklaart Van der Lee de keuzes. 'We willen ons nu vooral richten op 2012 en dat goed uitdiepen met de toen zittende minister en NAM-baas, want er gebeurde heel veel in dat najaar van 2012.'

Schema

De openbare verhoren worden komende maandag 29 augustus hervat en duren nog tot en met vrijdag 14 oktober. Op dinsdag 6 september, 15 tot en met 23 september en de dinsdagen 4 en 11 oktober zijn geen verhoren gepland.
De enquêtecommissie gaat wekelijks het verhoorschema van de aankomende delen. Het is voor de weken daarna dus nog niet duidelijk wie precies wanneer verhoord wordt.