Wekdienst parlementaire enquête 29/8: De burgemeester in het epicentrum

Albert Rodenboog, oud-burgemeester van Loppersum
Albert Rodenboog, oud-burgemeester van Loppersum © RTV Noord
Goedemorgen! De openbare verhoren van de parlementaire enquête gaswinning worden deze week hervat. Tijdens de openbare verhoren beginnen we iedere dag met onze wekdienst, zodat je weet wat je deze dag kunt verwachten en we blikken kort terug.
De parlementaire enquêtecommissie heeft aangegeven dat deze tweede verhoorweek in het teken staat van de aardbeving bij Huizinge in augustus 2012 en het najaar van 2012, waarin volgens de commissie veel is gebeurd.

Wie worden vandaag verhoord?

10:00 uur: Albert Rodenboog
Albert Rodenboog (CDA) was van 2003 tot 2018 burgemeester van Loppersum. Met zijn gemeente als epicentrum van de aardbevingen werd hij het bestuurlijke gezicht van de problematiek. Na de zware klap bij Huizinge vroeg hij aandacht voor een schaderegeling. Hij onderhandelde met de NAM, de betrokken ministeries en de eigen regio om de problemen op te lossen. Na zijn vertrek als burgemeester houdt hij zich zoveel mogelijk op de achtergrond om ruimte geven aan zittende bestuurders, maar ingewijden weten dat hij zeer kritisch is op de trage ontwikkelingen.
13.30 uur: Annemarie Muntendam-Bos
Annemarie Muntendam-Bos is een expert als het gaat om kennis over geïnduceerde aardbevingen. Ze werkte van 2006 tot en met 2012 bij onderzoeksinstituut TNO en werd daarna specialistisch inspecteur bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Ze houdt zich veelal bezig met de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen in Groningen en levert volgens haar werkgever een belangrijke bijdrage aan het toezicht op de aardbevingen in Groningen. Zo schreef Muntendam-Bos mee aan het advies om de gaswinning na de aardbeving bij Huizinge te verlagen.
De genoemde tijden zijn onder voorbehoud. Mogelijk loopt een verhoor uit, waardoor de starttijden kunnen veranderen.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

Dinsdag worden seismoloog Bernard Dost (KNMI), voormalig toezichthouder Jan de Jong (SodM) en onderzoeker Jaap Breunese (TNO) verhoord. Woensdag is het de beurt aan voormalig NAM-baas Bart van de Leemput en topambtenaar Stan Dessens. Donderdag worden voormalig topambtenaar Jos de Groot en oud-minister Maxime Verhagen verhoord en vrijdag is het de beurt aan Anton Broenink (oud-ExxonMobil en Gasterra) en voormalig Gasterra-directeur Gertjan Lankhorst.
De komende drie weken houdt de commissie bijna dagelijks verhoren. In de week van Prinsjesdag is er een week pauze. Vervolgens zijn er nog drie weken lang verhoren. Begin volgend jaar wordt het rapport van de commissie opgeleverd waar de Tweede Kamer over gaat debatteren.

Terugblik: Wat gebeurde er in de eerste week?

De verhoren begonnen voor de zomervakantie. In de eerste week wilde de commissie in vogelvlucht de problematiek in Groningen schetsen. Gedupeerden, bodemspecialisten, wetenschappers, vertegenwoordigers van gas- en oliebedrijven en een oud-minister werden gehoord. Er werd onder meer duidelijk dat de gaskraan na de zware aardbeving bij Huizinge niet werd dichtgedraaid omdat Shell en de NAM daar het nut niet van zagen. Bovendien werden decennialang de gevaren van de gaswinning niet erkend terwijl er wel voor werd gewaarschuwd. Alle betrokkenen zouden in een tunnelvisie zijn geraakt.
Bekijk de terugblik op de eerste week:
De eerste week PEGAS in een notendop
Hoe zit het ook alweer met zo’n parlementaire enquête? Met dit zwaarste onderzoeksmiddel dat de Tweede Kamer kan gebruiken, moet de waarheid over de gaswinning in Groningen boven tafel komen. Na maanden van dossieronderzoek en besloten voorgesprekken, worden nu meer dan zeventig betrokkenen onder ede gehoord.