Wekdienst parlementaire enquête 31/8: Oud-directeur NAM moet zich verantwoorden

Een verhoor tijdens de parlementaire enquete
Een verhoor tijdens de parlementaire enquete © Mario Miskovic / RTV Noord
Goedemorgen! De openbare verhoren van de parlementaire enquête gaswinning worden deze week hervat. Tijdens de openbare verhoren beginnen we iedere dag met onze wekdienst, zodat je weet wat je deze dag kunt verwachten en we blikken kort terug op de dag van gisteren.
De parlementaire enquêtecommissie heeft aangegeven dat deze verhoorweek in het teken staat van de aardbeving bij Huizinge in augustus 2012 en het najaar van 2012, waarin volgens de commissie veel is gebeurd. Voor de zomer leerden we dat de gaskraan na de aardbeving bij Huizinge niet dichtgedraaid werd omdat de NAM en Shell het nut er niet van inzagen. Hoe zit dat, is de vraag aan de NAM-baas in die tijd?

Wie worden vandaag verhoord?

9.30 uur: Bart van de Leemput

9.30 uur: Bart van de Leemput
Bart van de Leemput was tussen 2009 en 2014 de baas bij gasbedrijf NAM en was zodoende vanuit de NAM verantwoordelijk voor de gaswinning ten tijde van de aardbeving bij Huizinge. Van de Leemput stond daarom in januari 2013 samen met toenmalig minister Henk Kamp in de Boshal in Loppersum om met mensen in gesprek te gaan. Na zijn tijd bij de NAM kreeg Van de Leemput een directiefunctie binnen Shell waarbij hij verantwoordelijk werd voor het opsporen, ontwikkelen en produceren van ruwe olie en aardgas. Van de Leemput werd ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Shell Nederland.

14.00 uur: Stan Dessens

14.00 uur: Stan Dessens
Stan Dessens is een voormalig topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Hij was van 1988 tot en met 1999 directeur-generaal Energie. Later ging Dessens naar Gasterra en werd hij voorzitter van de Raad van Commissarissen. Dessens was ook nog lid van het College van Beheer Maatschap vanuit staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN). Dit alles in de periode 2006-2017 en dus ook tijdens de aardbeving bij Huizinge.
De genoemde tijden zijn onder voorbehoud. Mogelijk loopt een verhoor uit, waardoor de starttijden kunnen veranderen.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

Donderdag worden voormalig topambtenaar Jos de Groot en oud-minister Maxime Verhagen verhoord en vrijdag is het de beurt aan Anton Broenink (oud-ExxonMobil en Gasterra) en voormalig Gasterra-directeur Gertjan Lankhorst.
De komende drie weken houdt de commissie bijna dagelijks verhoren. In de week van Prinsjesdag is er een week pauze. Vervolgens zijn er nog drie weken lang verhoren. Begin volgend jaar wordt het rapport van de commissie opgeleverd waar de Tweede Kamer over gaat debatteren.

Terugblik

Dinsdag zette voormalig toezichthouder Jan de Jong een ontluisterend beeld neer over de verhouding tussen de overheid en het Staatstoezicht op de Mijnen. Toen De Jong als een van de eerste waarschuwde voor de onveiligheid in Groningen en opriep de gaswinning te stoppen kreeg hij nul op het rekest. Hij werd tegengewerkt, niet serieus genomen en belachelijk gemaakt, vertelde De Jong.
Na zijn pensioen werd De Jong in stilte lid van de Groninger Bodem Beweging om advies te geven en te helpen met het lezen van stukken. ‘Er is ontzettend groot onrecht gedaan aan mensen in Groningen. Voor burgers is het ongelofelijk moeilijk vechten tegen mastodonten als Shell, Exxon, NAM en de Staat der Nederlanden.'
Lees hier een uitgebreide terugblik op het verhoor van Jan de Jong en meer verhoren van dinsdag: Oud-toezichthouder: ‘Ons verhaal werd belachelijk gemaakt’.

Bekijk de uitlegvideo

Hoe zit het ook alweer met zo’n parlementaire enquête? Met dit zwaarste onderzoeksmiddel dat de Tweede Kamer kan gebruiken, moet de waarheid over de gaswinning in Groningen boven tafel komen. Na maanden van dossieronderzoek en besloten voorgesprekken, worden nu zeventig betrokkenen onder ede gehoord.