Aantal beveiligingscamera’s in Groningen afgelopen jaar met 18 procent gestegen

Een beveiligingscamera wordt schoongemaakt
Een beveiligingscamera wordt schoongemaakt © FPS/Jos Schuurman
Er komen in Groningen steeds meer beveiligingscamera's te hangen. Dat aantal is het afgelopen jaar met achttien procent toegenomen.
Dat blijkt uit cijfers die door VPNGids.nl zijn opgevraagd uit de politiedatabase Camera in Beeld. Ook in de rest van Nederland is het aantal beveiligingscamera's het afgelopen jaar gestegen, al bleef de landelijke stijging (9,4 procent) achter bij die in Groningen.

6.350 Groningse camera's geregistreerd

In totaal hangen er in Groningen 6.350 camera's. Althans, dat zijn de camera's waar we weet van hebben, omdat ze zijn geregistreerd bij de politie.
Met 108 camera's per 10.000 inwoners, is Groningen in vergelijking met de rest van Nederland trouwens de provincie met de minste camera's. Ter vergelijking: in koploper Gelderland hangen 198 camera's per 10.000 inwoners.

Koploper in absolute getallen

In onze provincie is de gemeente Groningen de koploper als het gaat om absolute aantallen. Daar hangen 12,3 camera's per vierkante kilometer. Veendam (4,5 camera's per vierkante kilometer) en Stadskanaal (3,9) volgen op gepaste afstand.

Meeste camera's per inwoner in Westerwolde

Als je kijkt naar het meeste aantal camera's per inwoner, dan is Westerwolde de absolute koploper. Daar hangen meer dan 177 per 10.000 inwoners. Stadskanaal (144,9) Het Hogeland (138,7) volgen hier.
Wie zich onbespied wil wanen, kan het beste naar de gemeente Westerkwartier. Daar hangen 80,9 camera's per 10.000 inwoners. Ook in Midden-Groningen (90,8) en Pekela (97,6) zijn relatief weinig pottenkijkers.

Schier heeft maar drie camera's

Wie op Schiermonnikoog door een beveiligingscamera gefilmd wil worden, moet goed z'n best doen: daar zijn er drie geregistreerd, wat neerkomt 0,07 camera's per vierkante kilometer.
Vooral het aantal particuliere camera’s neemt een grote vlucht. David Janssen, cybersecurity-analist bij VPNGids.nl, zegt: 'Dat het aantal aangemelde camera’s bij de politie toeneemt, is naar mijn idee geen kortetermijntrend.'

Stijging zet waarschijnlijk door

Jansen verwacht dat de stijging doorzet. 'Gezien de toenemende populariteit van deurbelcamera’s en smart home-oplossingen zoals alarmsystemen met geïntegreerde beveiligingscamera’s.'
Hoeveel het aantal particuliere camera's (17.5 procent) toeneemt, zijn verreweg de meeste beveiligingscamera's nog altijd eigendom van bedrijven: 76,3 procent. 6,3 procent van geregistreerde camera's is van de overheid.