Verdachte afvaldumping A7: 'Ik had daar beter over na moeten denken'

Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen
Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen © Noordernieuws
Twee van de mannen die nog vastzitten voor de afvaldumpingen op de snelweg A7 hebben geen boerenachtergrond. De derde verdachte is loonwerker. De drie mannen worden vervolgd vanwege het dumpen van afval en brandstichting.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze ook van poging tot doodslag in vereniging. Het OM maakte donderdag bekend dat één van de verdachten van de afvaldumping eind juli op de A7 bij Frieschepalen, is vrijgelaten. De 20-jarige Gorredijkster blijft wel verdachte.
Zijn advocaat Hilde Terpstra wil er niet veel over kwijt. Ze zegt wel dat hij geen boer is, maar zich mee heeft laten slepen in alle onrust die toen speelde, zo schrijft Omrop Fryslân.

Sympathie

Een 32-jarige verdachte uit de gemeente Westerkwartier kreeg deze week te horen dat zijn voorarrest met 90 dagen verlengd is. Het onderzoek naar zijn rol heeft meer tijd nodig. Zijn advocaat, Harvey Crozier, stelt dat zijn cliënt niet de organisator van de dumpingen is.
'Hij is iemand die sympathiseert met de boeren. Hij maakt zich druk over de stikstofcrisis.' Crozier maakt zich geen zorgen over de verdenking van poging tot doodslag in vereniging. 'Dat is waar het OM op inzet. De Raadkamer heeft dat steeds afgewezen.'

Eis OM 'politiek ingegeven'

Dat zegt ook Wilko ten Have, de advocaat van een 19-jarige verdachte uit Westerkwartier. 'Er wordt stevig ingezet door het OM. Ik ben de mening toegedaan dat dat politiek is ingegeven.' Ten Have zegt dat zijn cliënt heeft toegegeven afval gedumpt te hebben: 'Maar niet op de snelweg zelf. Hij was betrokken bij dumping op de afrit bij Marum.'
Ook stelt de verdachte dat hij niet betrokken was bij de bult afval die op de afrit Frieschepalen is achtergelaten. Daar botste een auto op. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Tot nu toe nog geen hoge straffen

Volgens Ten Have was zijn cliënt vaker betrokken bij acties: 'Hij stond onder andere op viaducten en maakte ritten door de omgeving om aandacht te vragen voor de problemen.' De 19-jarige zegt dat hij beter had moeten nadenken over het dumpen van het afval. 'Hij is loonwerker en zit midden in die sector. Hij wilde aandacht vragen voor die zaken. Achteraf is dat doorgeschoten', zegt Ten Have.
Volgens de advocaten wordt hoog ingezet door het Openbaar Ministerie: 'Er worden hoge straffen geëist, maar tot nu toe zijn die nog niet gegeven.' Een 42-jarige man uit Oost-Gelre is kortgeleden veroordeeld tot twee maanden cel en een werkstraf van 100 uren. Andere actievoerders kregen werkstraffen en hoge geldboetes opgelegd.