Inwoners De Poffert opnieuw in actie na ongeval kruispunt: 'Het was wachten tot het misging'

De plaats van het ongeval
De plaats van het ongeval © Daniëlle Rademaker/OOGTV/RTVNoord
Op het kruispunt bij De Poffert ging het woensdag ernstig mis. Een auto schepte een wielrenner, waarop de fietser zwaargewond raakte. Voor de omwonenden is de maat vol. Zij klagen al langer over de onveilige verkeerssituatie en willen dat er nu echt iets gaat veranderen.
'We waarschuwen al tijden voor de onveilige situatie, en nu raakt er iemand zwaargewond', zegt omwonende Koos Fekkes.

Politiemarkeringen

Hij laat de politiemarkeringen op het wegdek zien, de plek waar de auto woensdag tot stilstand kwam. Een meter of twee verderop zijn de bloedsporen op het asfalt nog goed zichtbaar. 'Het is hier heel erg misgegaan.'
Een bloedspoor als stille getuige
Een bloedspoor als stille getuige © Daniëlle Rademaker/OOGTV/RTVNoord

De druppel

Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is nog niet bekend. De politie doet nader onderzoek. Maar voor de omwonenden is dit ongeval de druppel die de emmer doet overlopen. 'Wij roepen al jaren dat het een keer misgaat. Nu is dat gebeurd. Als het kalf verdronken dempt men de put', zucht Fekkes.

Hoge snelheid

'Dit is geen voorrangsweg, maar mensen behandelen het wel zo. Niemand kijkt hier naar de zijweg van rechts, iedereen kijkt stug voor zich uit.' Wie een blik op een aantal voorbijgaande bestuurders werpt, ziet dat bevestigd worden.
Automobilisten op het midden van de weg, inhalende vrachtwagens en fietsers voelen zich onveilig
Koos Fekkes - omwonende
Inwoners de Poffert willen actie na weer een ongeval
Fekkes woont in de vijftig-kilometerzone van het dorp en ziet de auto's dagelijks met zo'n tachtig kilometer per uur voorbij razen. De wegversmallingen aan beide zijden van de weg doen weinig. 'Automobilisten blijven gewoon in het midden van de weg rijden. Vrachtwagens halen elkaar in en fietsers voelen zich onveilig.'

Drempels

Een oplossing voor de verkeerssituatie is er nog niet. De bewoners proberen daar samen met de gemeente Westerkwartier uit te komen. Voor Fekkes is de oplossing helder. 'Gooi er een paar drempels in die flink hoog zijn, dat brengt de snelheid wel omlaag.'
Gooi er een paar drempels in die flink hoog zijn, dat brengt de snelheid wel omlaag
Koos Fekkes
Maar ook aan dat plan zitten haken en ogen. De boeren in het dorp hebben al aangegeven dat de komst van drempels onwenselijk is, omdat zij daar met hun trekkers niet overheen kunnen rijden.

Op zoek naar veilige oplossing

Voorlopig zal De Poffert samen met de gemeente verder moeten zoeken naar een veilige oplossing. Maar dat het na het incident van woensdagavond heel snel moet gebeuren, staat voor de bewoners als een paal boven water.