Nummer Evert Baptist van YouTube, maar hij wordt platgebeld door mensen die het toch willen

Wim Drent in zijn rol als Evert Baptist
Wim Drent in zijn rol als Evert Baptist © RTV Noord
Dat zanger Mart Hoogkamer tegenwoordig bij praktisch elk optreden met plastic bekers bier bekogeld wordt, inspireerde Wim Drent - alias Evert Baptist - om een nieuw nummer uit te brengen. Op de melodie van Hoogkamers hit 'Ik ga zwemmen' bedacht Drent de tekst 'Ik ben pleituhhh (als ze bier gaan smijten)'. Alleen viel dat nummer niet bij iedereen in goede aarde.
Het nummer van Drent is inmiddels van YouTube verwijderd en hij zal 'm ook niet op Spotify plaatsen, zo zegt hij. De reden? 'Het heeft verder niets met plagiaat te maken, want de orkestmuziek kun je gewoon kopen', legt hij uit.
Nee, het moet in een andere hoek gezocht worden, denkt hij. En daarover heeft hij ook wel een vermoeden: 'De oorspronkelijke auteur heeft het recht om te zeggen dat de tekst van mijn nummer ze niet aanstaat. En dan kan het zomaar zijn dat dat een gegronde reden is om mijn nummer van YouTube te verwijderen.'

Begrip

Dat de nieuwe productie van Evert Baptist het management van Mart Hoogkamer niet echt kan bekoren, is volgens Drent min of meer een excuus voor de échte reden dat bezwaar is aangetekend tegen Ik ben pleituhhh.
'Elk optreden van die jongen (Mart Hoogkamer, red.) gaat nu gepaard met een bierdouche van jewelste. Ze willen hem denk ik wat in de luwte houden, zodat die bierdouches stoppen. En ik denk dat mijn nummer er niet bepaald aan bijdraagt om het gooien met bier te voorkomen. Ergens snap ik dat ook wel weer.'

IJzer smeden als het heet is

Of Drent het nummer nu helemaal voor niets heeft geproduceerd? 'Ha, welnee', zegt hij lachend. 'Ik word werkelijk platgebeld door mensen die het MP3'tje graag willen ontvangen, en daar doe ik niet zo moeilijk over'.
Had hij met het uitbrengen van het nummer niet kunnen wachten tot de (bier)storm rondom Mart Hoogkamer weer is gaan liggen? Dat was voor hem geen optie, stelt Drent. 'Je moet ijzer smeden als het heet is hè.'
Het management van Mart Hoogkamer was niet bereikbaar voor een reactie. Ik ben pleituhhh is via Dumpert alsnog te beluisteren.