Brug bij Gaarkeuken definitief gesloten voor zwaarder verkeer

Verkeer zwaarder dan 45 ton mag geen gebruik meer maken van de brug
Verkeer zwaarder dan 45 ton mag geen gebruik meer maken van de brug © Jan Been/RTV Noord
Vracht- en landbouwverkeer zwaarder dan 45 ton kan geen gebruik meer maken van de brug over het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken. Volgens Rijkswaterstaat verkeert de brug in slechte staat en is een aslastbeperking nodig om verdere problemen te voorkomen.
De maatregel is donderdag ingegaan en genomen in overleg met de provincie. Die heeft borden geplaatst. Ook staat een omleidingsroute voor het vracht- en landbouwverkeer aangegeven. Daarnaast zijn ondernemers in de omgeving volgens Rijkswaterstaat geïnformeerd.
De gemeente Westerkwartier drong er eerder op aan dat Rijkswaterstaat er alles aan zou doen om de brug open te houden, omdat een aslastbeperking grote nadelige economische gevolgen heeft voor het noordwesten van de provincie.

Uit voorzorg

De brug bij de sluis in Gaarkeuken is onderdeel van de belangrijke verkeersader N388 tussen het Lauwersmeergebied en de snelweg A7. De N388 is een cruciale noord-zuidverbinding in de gemeente Westerkwartier, bij gebrek aan goede alternatieven. 'Het weren van zwaar verkeer is zeer ongewenst', schreef het gemeentebestuur aan Rijkswaterstaat.
'De brug bij Gaarkeuken is in 1980 gebouwd volgens de toen geldende richtlijnen en maatstaven', legt Rijkswaterstaat uit. Maar doordat de voertuigen steeds zwaarder zijn geworden, is de belasting in de loop van de tijd toegenomen. De brug wordt daarom uit voorzorg voor zwaarder verkeer gesloten, om te voorkomen dat de veiligheid van het vaar- en wegverkeer in het geding komt.

Korte termijn

'Met het instellen van het maximum gewicht zijn voor de komende jaren geen aanvullende maatregelen nodig', schrijft Rijkswaterstaat.
Voor de langere termijn moet echter wel een oplossing worden gevonden, waarbij zal worden gekeken naar wensen uit de omgeving. Rijkswaterstaat kan niet zeggen wanneer die oplossing er is.