Warming-up: NEC - FC Groningen

Irandust (l) in duel met El Karouani van NEC tijdens de vorige editie (3-0 verlies)
Irandust (l) in duel met El Karouani van NEC tijdens de vorige editie (3-0 verlies) © ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen NEC.
Onder het toeziend oog van zijn moeder werkte Neraysho Kasanwirjo gisteren de laatste training af voor de wedstrijd tegen NEC. 'Hij was vroeger ook al zo fanatiek', zegt de moeder van de rechtsback als hij na een gewonnen partijtje luid zijn blijdschap laat klinken.

'3-1 of 4-1'

'Ik hoop zo dat ze vrijdag winnen', zegt ze. 'Ik denk dat het 3-1 of 4-1 wordt voor FC Groningen.' Het is voor het eerst dat ze een training van FC Groningen bezoekt. Ze is onder de indruk. 'Wat bijzonder dat we zomaar naast het veld een training mogen kijken.' Samen met de zaakwaarnemer van haar zoon en technisch directeur Mark-Jan Fledderus staat ze geruime tijd naar de afsluitende training te kijken.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen boekte vorige week tegen Go Ahead Eagles (1-0) voor het eerst sinds 20 maart weer een overwinning in de eredivisie. Na een stormachtig begin, waarin al binnen twee minuten werd gescoord, had de ploeg het daarna lastig. Na afloop van de wedstrijd liet trainer Frank Wormuth zich kritisch uit over zijn selectie. 'Het is een moeilijke groep', zei de Duitser onder andere.
Afgelopen week voerde Wormuth gesprekken met de spelersraad en met het hele team. Volgens de oefenmeester kwam uit die gesprekken naar voren dat zijn team de kritiek misschien wel even nodig had om 'wakker te worden.'
In deze fase zijn we zeker niet de favoriet
Frank Wormuth - trainer FC Groningen
Wormuth vindt FC Groningen vanavond dan ook zeker niet de favoriet tegen de Nijmegenaren. 'In deze fase zijn we zeker niet de favoriet. We veranderen heel veel momenteel. Werkwijze, speelwijze, de omgang met de spelers. We moeten opbouwen en moeten een ander gedrag in de ploeg krijgen. Dat wil niet zeggen dat het slecht was daarvoor, maar anders. Ook de hiërarchie is veranderd en daarom zeg ik dat de ploeg niet zo stabiel is, om te zeggen dat we favoriet zijn. Natuurlijk niet.'
Spelers volgens Wormuth blij met openbare uitingen

De vorm: NEC

De Nijmegenaren hebben één wedstrijd minder gespeeld dan FC Groningen, doordat de uitwedstrijd tegen AZ verplaatst werd vanwege Europese verplichtingen van de Alkmaarders. De ploeg van Rogier Meijer verloor de eerste wedstrijd van het seizoen tegen FC Twente (0-1) en won een week later ruim van FC Volendam (4-1).
Vorig seizoen werd de wedstrijd in Nijmegen, ondanks dat de coronamaatregelen waren opgeheven, zonder publiek gespeeld. Doordat een deel van de tribune een week eerder was ingestort in de derby tegen Vitesse, waren er geen toeschouwers welkom. FC Groningen ging destijds met 3-0 ten onder.
'NEC heeft een goede ploeg waar goed wordt samengewerkt. Ze hebben kwaliteit met spelers als Lasse Schöne, Oussama Tannane en Elayis Tavsan', vertelt Wormuth. 'Tavsan is een speler die vanaf de rechterkant snel een doelpunt kan maken.'
Wormuth ziet zijn ploeg niet als favoriet tegen NEC
Bij NEC is Joris Kramer een twijfelgeval. Magnus Mattsson en Philippe Sandler zijn niet wedstrijdfit en Mathias de Wolf is vanwege een blessure afwezig.

Waar moeten we op letten?

Tomas Suslov zat vorige week tot zijn eigen frustratie op de bank. Na afloop van de wedstrijd liet de Slowaaks international zich uit over zijn reserverol. 'Hij (Wormuth, red.) heeft mij niets verteld', zei Suslov. 'Ik zag het op de training. Ik hoor in de basis, maar misschien is de trainer ergens niet blij mee. Misschien mijn gedrag? Het is normaal, soms kunnen mensen het gewoon niet met elkaar vinden.'
Een kleine week later is volgens Wormuth de kou weer uit de lucht.
'Je komt niet alleen met woorden in de ploeg'
'We spreken altijd: dit is niet het eerste gesprek geweest. Ik ben overtuigd van hem. Maar je komt niet alleen met woorden in de ploeg. Je moet ook dingen laten zien. Hij kent mijn mening, maar eigenlijk hebben we geen probleem. Hij heeft negatief gesproken na de wedstrijd. Hij heeft aangegeven dat het met emoties te maken had en daarmee is het ook klaar. Streep eronder', zegt de oefenmeester.

Historie

FC Groningen en NEC speelden in de eredivisie dertig keer eerder tegen elkaar in Nijmegen. Daarvan won de thuisploeg twaalf keer, werd het twaalf keer gelijk en wist FC Groningen maar zes keer te winnen. De laatste keer dat FC Groningen de drie punten mee terug nam naar Groningen was in 2013. Toen werd het dankzij doelpunten van Tjaronn Chery, Andraz Kirm, David Texeira en Richairo Zivkovic 4-1 voor de FC.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. NEC - FC Groningen begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

FC Groningen beschikt over een volledig fitte selectie.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen: