Vijftig minderjarige asielzoekers slapen in de wachtruimte van de IND in Ter Apel

De IND in Ter Apel
De IND in Ter Apel © ANP
In het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven sinds dinsdag zo'n vijftig alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) in het kantoor van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Er is voor hen op dit moment nergens anders plek.
In die ruimte zijn stoelen, maar er zijn geen matrassen aanwezig om op te kunnen slapen. Daarnaast is er geen begeleiding aanwezig. Wel krijgt ze eten en drinken en kunnen ze naar het toilet. Mogelijkheden om te douchen zijn er niet.
Wat is een amv'er?
Een alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv'er) is bij aankomst in Nederland jonger dan 18 jaar, komt van buiten de Europese Unie en is zonder ouders of gezaghebbend persoon naar Nederland gekomen.
In het gehele aanmeldcentrum in Ter Apel bevinden zich zo'n 350 amv'ers. Driehonderd daarvan bevinden zich op de reguliere opvangplaatsen. Daar zijn dagelijks zeven begeleiders bij, 's nachts zijn dat er twee. Zij hebben allemaal een bed en toegang tot sanitaire voorzieningen.
Voor de poort van het overbelaste aanmeldcentrum brengen sinds deze week dagelijks zo'n zevenhonderd mensen buiten de nacht door. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil voorkomen dat de amv'ers daartussen belanden. Daarom worden de minderjarige asielzoekers ondergebracht in de wachtruimte van de IND.