Inspectie slaat alarm, asielzoekers halsoverkop weg uit Ter Apel

Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel worden overgebracht naar opvanglocaties verspreid over Nederland
Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel worden overgebracht naar opvanglocaties verspreid over Nederland © ANP
Honderden asielzoekers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar andere locaties in Nederland gebracht.
Dat gebeurde nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vrijdag alarm had geslagen bij gezondheidsminister Ernst Kuipers en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum.

Gevaar volksgezondheid

Er is volgens de inspectie een groot risico dat er infectieziekten uitbreken vanwege het gebrek aan hygiëne op het terrein. Er is een gebrek aan water, schone wc's en douches en beschutting.
Volgens de inspectie is een uitbraak van infectieziekten niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid van de mensen die op het terrein op hun asielaanvraag wachten, 'maar ook voor iedereen die daar werkt of woont'. Om de hygiënische omstandigheden weer op peil te krijgen, zijn voldoende water, sanitaire voorzieningen en beschutting onmiddellijk nodig. Ook moet bij het verplaatsen van mensen naar opvanglocaties rekening worden gehouden met de verspreiding van infectieziekten.

Mogelijk niet iedereen weg

De mensen zijn naar Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen vervoerd, zo meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ongeveer 390 mensen konden weg bij het aanmeldcentrum, waar het al tijden erg druk is en afgelopen week honderden mensen buiten sliepen.
Zeker vijftig mensen gingen naar Almere, honderd gingen er naar de Jaarbeurs in Utrecht. Volgens de woordvoerster bleven, ondanks dat er bussen klaar stonden, toch mensen twijfelen of ze mee wilden uit vrees dat hun asielaanvraag daardoor later behandeld wordt. Hoeveel mensen er achter gebleven zijn kan ze niet zeggen. Volgens verslaggever Jeroen Berkenbosch, die afgelopen nacht ter plaatse was, gaat het om ongeveer tweehonderd asielzoekers.

Gemeente Utrecht stuurt hulp

Om de 'schrijnende en acute situatie' te helpen oplossen, stuurt de gemeente Utrecht op korte termijn eigen mensen naar Ter Apel om bij te springen. Het gaat onder anderen om crisismanagers en mensen die gaan helpen om de inschrijving en opvang van asielzoekers zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.