Kijk terug : De slag om Groningen en een historische optocht

De slag om Groningen
De slag om Groningen © RTV Noord
Dit weekend viert Groningen 350 jaar Groningens Ontzet, onder andere met een historische rijtoer door de binnenstad van Groningen en een nagespeelde veldslag.

Programma Bommen Berend

Het hele weekend wordt het Groningens Ontzet gevierd. Zo is het vuurwerk op zaterdagavond bij de Zuiderhaven en is er tot en met zondag een historisch kampement op het Martinikerkhof. Het hele programma is te vinden op deze website.

De slag om Groningen

Op de Praediniussingel werd zaterdagmiddag de strijd om de stad Groningen in 1672 nagespeeld. We waren hier live bij, de uitzending is hieronder terug te kijken.
Tijdens de belegering van Groningen in 1672 door de Bisschop van Münster, Bernard van Galen (Bommen Berend), werd het zuidelijke deel van de stad voortdurend bestookt met kanonvuur. De verdediging van Groningen werd geleid door Carl von Rabenhaupt. Hij beantwoordde de beschietingen met Gronings kanonvuur maar liet ook meerdere korte aanvallen buiten de muren uitvoeren op de stellingen van Bommen Berend. De Praediniussingel was destijds een deel van de gracht rondom de stadsmuur.
Een paar fragmenten uit de livestream:
De slag om Groningen in 1672 nagespeeld

Historische optocht

Tijdens een historische optocht door de binnenstad van Groningen werden zaterdag allerlei historische figuren voorgesteld aan het publiek. Wij waren er live bij en die uitzending is hieronder terug te kijken.